Απέραντος βούρκος η λίμνη Κορώνεια!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπέραντος βούρκος η λίμνη Κορώνεια!Τρίτη, Αύγουστος 26, 2014 - 15:31

Η λίμνη Κορώνεια εκπέμπει SOS! Αντιμέτωποι με ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στη λίμνη Κορώνεια, στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς από πηγή χαράς και βιοπορισμού ο μοναδικός αυτός υδροβιότοπος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν απέραντο βούρκο λάσπης και βιομηχανικών λυμάτων.
Οι ψαράδες, οι οποίοι άπλωναν τα δίχτυα τους στη λίμνη, οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους που βοσκούσαν στις όχθες της αλλά και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που

ως παιδιά απολάμβαναν το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα νερά, έχουν να διηγηθούν δεκάδες ιστορίες για τον ολοζώντανο υδροβιότοπο της Μακεδονίας. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο νιώθουν απέραντη θλίψη, όταν συλλογίζονται ότι τίποτα πια δεν θυμίζει το θαύμα της φύσης που ήταν κάποτε η λίμνη.


«Το σπίτι μας, στον Ευαγγελισμό, ήταν μόλις 380 μέτρα από την όχθη της λίμνης. Τώρα είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά. Στα χρόνια της δεκαετίας του '60 όχι μόνο πηγαίναμε για κολύμπι, αλλά παίρναμε και καθαρό νερό για μαγείρεμα» τονίζει στο ΑΠΕ ο συνταξιούχος εκτελωνιστής Νίκος Φιλιππιάδης συμπληρώνοντας πως πολλές οικογένειες από τα γύρω χωριά συντηρούνταν μόνο από τα αλιεύματα της λίμνης.
Σε απόσταση 20-25 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Κορώνεια, που έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας (Συνθήκη Ramsar), ήταν μία από τις πιο παραγωγικές λίμνες της χώρας σε αλιεύματα. Μετά τον μαζικό αφανισμό της ιχθυοπανίδας, το 1995, στο λιμναίο περιβάλλον της δεν ζουν πλέον ψάρια, στα ρέματα όμως που εκβάλουν σε αυτήν έχουν εντοπιστεί ορισμένα είδη. Στις «πληγές» της λίμνης συνυπολογίζονται η ανησυχητική πτώση της συγκέντρωσης υδάτων που υπερβαίνει τα 5-10 εκατοστά, καθώς και η ριζική αλλαγή της πανίδας της περιοχής, αφού άλλα ενδημικά πουλιά την επισκέπτονται και άλλα ζώα κάνουν πλέον την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση της Κορώνειας είναι η ανάπτυξη ρυπογόνων και υδροβόρων βιομηχανιών, η διαρκής υπεράντληση υδάτων για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και, τελευταία, η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, δίνουν καθημερινή μάχη. Παράλληλα κάνουν προσπάθειες ώστε να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι για τον ρόλο του φορέα, εξαιτίας της πλημμελούς ενημέρωσης και της επιβράδυνσης υλοποίησης των έργων αποκατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα