Απόδραση (για λάτρεις της τέχνης) από το Αλκατράζ

ΚΟΣΜΟΣΑπόδραση (για λάτρεις της τέχνης) από το ΑλκατράζΣάββατο, Σεπτέμβριος 27, 2014 - 13:30

Ηταν από τις πλέον διαβόητες φυλακές του κόσμου, με το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Γι' αυτό και η ιστορία των μοναδικών τροφίμων που κατάφεραν να δραπετεύσουν από αυτήν, το 1962, έγινε ταινία. Οι φυλακές Αλκατράζ, από τις οποίες πέρασαν κατά καιρούς μεγάλοι εγκληματίες, όπως ο Αλ Καπόνε, είναι πλέον ένας τόπος όπου μπορούν να... δραπετεύσουν οι λάτρεις της τέχνης. Αυτό το διάστημα τα κελιά και οι χώροι προαυλισμού έχουν γεμίσει με δημιουργίες του Κινέζου εικαστικού Αϊ Βεϊβέι, ο οποίος

είναι πολύ καλά εξοικειωμένος με τις φυλακές, αφού η ενοχλητική για το κινεζικό καθεστώς καλλιτεχνική έκφρασή του του «εξασφάλισε» 81 μέρες φυλάκιση πριν από τρία χρόνια.

Πρόκληση

Στο νησί λοιπόν που βρίσκεται ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο κι έχει παύσει να στεγάζει φυλακισμένους από το 1963, ο καλλιτέχνης, που είναι πιο γνωστός για το στάδιο «Φωλιά του Πουλιού» του Πεκίνου, όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008, εγκαινιάζει αυτήν την εβδομάδα την πρώτη του έκθεση μετά το 2011, με τίτλο «@Large: Ai Wewei on Alcatraz», η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2015.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς ο χώρος εκθέσεων και ψυχαγωγίας του Αλκατράζ δεν απευθύνεται μόνο σε φιλότεχνους, αλλά σε πάσης φύσεως τουρίστες που δεν είναι σίγουρο ότι είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη σύγχρονη τέχνη. Ο Βεϊβέι ωστόσο αποφάσισε να τους δοκιμάσει με δημιουργίες όπως έναν τεράστιο χρωματιστό δράκο, αλλά και 175 φυλακισμένους φτιαγμένους με Lego.

Στο Πεκίνο

Η έκθεση αυτή ήταν μια τεράστια πρόκληση σε επίπεδο οργάνωσης, καθώς ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν μπορούσε να είναι εκεί, αφού δεν του επιτρέπεται η απομάκρυνση από το Πεκίνο, ενώ από την άλλη έπρεπε να αντιμετωπιστούν κάποιες πολιτικές «παραφωνίες». Συγκεκριμένα, με το έργο του ο Βεϊβέι υμνεί, εκτός από τους πολιτικούς κρατουμένους σε Κίνα και Μέση Ανατολή, τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ ως έναν παγκόσμιο «Μεγάλο Αδελφό».

Πρεμιέρα

Παρά τις δυσκολίες, η έκθεση θα κάνει πρεμιέρα σήμερα και τα κελιά του Αλκατράζ γίνονται φωλιές καλλιτεχνικής έκφρασης και ξεσηκωμού. Από καθένα από αυτά ακούγονται μουσική, ποίηση ή ομιλίες από πολιτικούς κρατουμένους απ' όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει κανείς την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1967, μέσα από την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην επάνω πτέρυγα, όπου βρίσκονταν τα αναρρωτήρια, τους νιπτήρες, τις τουαλέτες και τις μπανιέρες κοσμούν λευκά λουλούδια φτιαγμένα από πορσελάνη, ένα υλικό που ο Βεϊβέι χρησιμοποιεί επανειλημμένα στα έργα του.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Αλκατράζ δίκτυο Wi-Fi, «όχι μόνο προκειμένου να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να επικοινωνούν με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, αλλά και για να κάνουν έρευνα στο ίντερνετ για τις προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στα έργα του Βεϊβέι» εξηγούν οι διοργανωτές.

Κατερίνα Νικολοπούλου

ΑλκατράζAi Weiwei
Keywords
Τυχαία Θέματα