Απρόβλεπτο χτύπημα

ΥΓΕΙΑΑπρόβλεπτο χτύπημαΠέμπτη, Αύγουστος 29, 2019 - 17:25

❱❱ Τι είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στον θάνατο

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη. 

Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, περίπου ένα στα τρία, αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10-24 ετών.

Σήμερα, ωστόσο, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με το νέο εμβόλιο που διατίθεται και στην Ελλάδα

για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β.

Ειδικότερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.

Η νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό διά μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία, δηλαδή λοίμωξη του αίματος.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζει σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής, ακόμη και ακρωτηριασμό.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μωρά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (περίπου ένα στα τρία) αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10-24 ετών. Η συχνότερη οροομάδα είναι η οροομάδα Β (πάνω από 70% των κρουσμάτων).

Τα παιδιά

Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τούς θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης.

Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτόν τον κίνδυνο, με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο «Lancet» να δείχνει ότι η φορεία του νοσήματος έχει αρχίσει να αυξάνεται από την ηλικία των 10 ετών, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 19 ετών ένα στα τέσσερα άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου.

Ειδικότερα για τους εφήβους, πέρα από τις παραπάνω επιπλοκές και την υψηλή θνητότητα, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά τους.

Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε ότι φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και το πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Για τους παραπάνω λόγους πολλά είναι πλέον και τα πανεπιστήμια (κυρίως σε Αγγλία και ΗΠΑ) που έχουν εισαγάγει τον εμβολιασμό ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης.

Είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα ένα νέο εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β. Μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, και χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (10 ετών και άνω), μια ομάδα που βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο.

Οι γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία, αλλά και οι νεαροί ενήλικες πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τη μηνιγγίτιδα Β και τους τρόπους πρόληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα