Αρθρο-πρόκληση της «Telegraph» για τα Γλυπτά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑρθρο-πρόκληση της «Telegraph» για τα ΓλυπτάΤετάρτη, Οκτώβριος 29, 2014 - 16:45

Με τον «πιασάρικο» τίτλο «Τα ελγίνεια ανήκουν στη Βρετανία, κυρία Κλούνεϊ» και τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου Τζέρεμι Πάξμαν πως «ο Ελγιν έκανε... χάρη στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα που λεηλάτησε τα γλυπτά, διότι θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου στην Αθήνα», κυκλοφόρησε η βρετανική «Telegraph».


Στο κατάπτυστο κείμενό του ο Βρετανός δημοσιογράφος της «Τelegraph» κατονομάζει

την Αμάλ Αλαμουντίν ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά λαμπερών προσωπικοτήτων που «ζήτησαν από τη Βρετανία να παραδώσει αντικείμενα που της... ανήκουν»! Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Ελγιν είχε πάει τα γλυπτά στη Βρετανία «αρκετά νόμιμα», διότι η Ελλάδα βρισκόταν εκείνη την εποχή υπό την τουρκική κατοχή και τονίζει πως το «σύγχρονο επιχείρημα» για την επιστροφή τους είναι καθαρά πολιτικό.


«Μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα ζητεί αποκατάσταση μιας ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα γραφόμενά του βρήκαν... στόχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο χαρακτήρισε μοναδικό, επειδή σκοπός του είναι «όχι να δείξει τι έχει στην κατοχή του, αλλά τι δεν έχει»! Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η Ελλάδα ξόδεψε εκατομμύρια που δεν έχει» για να το φτιάξει.


Στο μεταξύ, ο Αυστραλός νομικός Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν, μιλώντας σε εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης ABC δήλωσε ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Οπως ανέφερε, ο Ελγιν ήταν «ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα γλυπτά για να τα κάνει χρήματα». Σημείωσε δε ότι δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα ή άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα. «Η ΟΥΝΕΣΚΟ έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει, η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα