Ασπίδα για τον οργανισμό η νηστεία

ΥΓΕΙΑΑσπίδα για τον οργανισμό η νηστείαΤρίτη, Ιούνιος 23, 2015 - 12:57

Θαυματουργή για τη μακροζωία, την υγεία της καρδιάς, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη γενικότερη ανανέωση του οργανισμού, την πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη είναι η νηστεία! Μάλιστα αποδεικνύεται ότι αυτή η «ιδανική δίαιτα» είναι περισσότερο εύκολο να ακολουθηθεί από τον μέσο άνθρωπο όταν γίνεται για μερικές μέρες ανά διαστήματα λίγων μηνών, δηλαδή όπως ακριβώς έχουν καθιερωθεί οι περίοδοι της νηστείας!

Στην επιστημονική κατοχύρωση των ευεργετικών ιδιοτήτων της νηστείας προχώρησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο

της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημιούργησαν μια δίαιτα που μιμείται τα ίδια αποτελέσματα και θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί, γι' αυτό και συνιστούν να τηρείται πέντε μέρες κάθε μήνα. Η «δίαιτα της νηστείας», όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολλές σούπες λαχανικών και τσάι χαμομηλιού και περιέχει αναλογία 11%-14% πρωτεϊνών, 42%-43% υδατανθράκων και 44%-46% λίπους, ενώ ο συνολικός αριθμός των θερμίδων της έχει περιοριστεί κατά 34%-54%.

Στις δοκιμές της δίαιτας σε δείγμα εθελοντών (στους οποίους επέτρεπαν τις υπόλοιπες 25 μέρες του μήνα να ακολουθούν τη συνηθισμένη διατροφή τους) διαπιστώθηκε ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έπεσαν κατά 10%, ενώ ένας δείκτης που συνδέεται με τις ασθένειες της γήρανσης μειώθηκε και αυτός κατά 24%. Οι ερευνητές δοκίμασαν την ίδια δίαιτα και σε πειραματόζωα, παρατηρώντας ότι τα μυϊκά κύτταρα, τα κύτταρα των οστών, του συκωτιού και του ανοσοποιητικού έδειξαν σημάδια αναζωογόνησης.

Τα πειραματόζωα έζησαν περισσότερο, νόσησαν με λιγότερες φλεγμονές, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου και καθώς γερνούσαν είχαν μικρότερη απώλεια οστικής μάζας και βελτιωμένη μνήμη και μαθησιακή ικανότητα! Μέχρι και την κυτταρική αναγέννηση μέρους του εγκεφάλου τους, συγκεκριμένα στην περιοχή του ιππόκαμπου, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Η επιτυχία της «δίαιτας της νηστείας» -και κατ' επέκταση και της ίδιας της νηστείας-, σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Βάλτερ Λόνγκο, είναι ότι «επαναπρογραμματίζει το σώμα ώστε να μπει σε λειτουργία πιο αργής γήρανσης και επίσης το αναζωογονεί μέσω της αναγέννησης των βλαστικών κυττάρων».

ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΤΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασπίδα,aspida