«Ασπίδα» στα εφάπαξ των στρατιωτικών

18:37 8/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Ασπίδα» στα εφάπαξ των στρατιωτικώνΠέμπτη, Ιανουάριος 8, 2015 - 18:32

Πρόταση για τον καθορισμό της ρήτρας «αξιόμαχου» όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των στρατιωτικών απέστειλε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με την πρόταση υπουργικής απόφασης αποτρέπεται η απότομη μείωση των εφάπαξ παροχών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το υψηλό ποσοστό τους που αρχικά προέβλεπε ο νόμος 4182/2014. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κάνει

αίτηση εντός του 2014 δεν θα υποστούν καμία μείωση στο εφάπαξ τους, ενώ από το 2015 κι έπειτα η μείωση θα ανέρχεται στο 1% ετησίως.

Βάσει της πρότασης του κ. Δένδια διασφαλίζεται επίσης η βιωσιμότητα των Ταμείων κι εξασφαλίζεται η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χορηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Πρέπει ωστόσο η υπουργική απόφαση να γίνει αποδεκτή και από τον υπουργό Εργασίας, να υπογραφεί και να δημοσιευτεί, κάτι που δεν είναι εύκολο με λιγότερο από τρεις εβδομάδες έως τις εκλογές. Η ρήτρα «αξιόμαχου» επινοήθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο νόμος 4182/2014, ο οποίος έθετε σε εφαρμογή έναν συντελεστή βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και οδηγούσε σε μείωση του εφάπαξ έως και 90% σε βάθος χρόνου.

Ο ίδιος νόμος δεν αναγνώρισε στους στρατιωτικούς τα τέσσερα χρόνια της φοίτησής τους στις σχολές, ενώ σοβαρά ερωτήματα ετίθεντο για το εφάπαξ όσων εξέρχονταν των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από τα 35 χρόνια, αφού η καταβολή του εφάπαξ συνδέεται με την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με την πρότασή του χθες ήρθε να κάνει χρήση της απόφασης για τον καθορισμό της ρήτρας «αξιόμαχου» προκειμένου να διασωθεί ό,τι μπορεί από το εφάπαξ των στρατιωτικών τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, αλλά θα πρέπει οι προτάσεις τους να γίνουν αποδεκτές από τον υπουργό Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα