«Ασύρματο» βιονικό μάτι για τυφλούς

ΥΓΕΙΑ«Ασύρματο» βιονικό μάτι για τυφλούςΤρίτη, Μάιος 19, 2015 - 15:53

Ερευνητές του πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας βρίσκονται ήδη στην τελευταία φάση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου εγχειρήματος: αυτό της δημιουργίας ενός «βιονικού» ματιού που θα λειτουργεί χωρίς καλώδια!

Το πρότυπο βιονικό μάτι είναι σχεδόν έτοιμο και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λειτουργεί άψογα στο εργαστήριο. Την επόμενη χρονιά αναμένεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μηχανικής Monash δρ Τζέφρι Ρόζενφελντ έκανε τις

σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας επιστημονικής συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρίας Χειρουργών Νευρολόγων στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Οπως εξήγησε ο Αυστραλός καθηγητής, στις κλινικές δοκιμές θα συμμετέχουν πέντε ασθενείς με μηδενική όραση. Σε αυτούς θα τοποθετηθούν χειρουργικά μικροσκοπικά «κεραμικά πλακίδια» σε μέγεθος νυχιού στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.

Το βιονικό μάτι για να δει χρησιμοποιεί μια ψηφιακή κάμερα, που βρίσκεται ενσωματωμένη σε ειδικά γυαλιά. Η κάμερα απαθανατίζει την εικόνα και στη συνέχεια τη μεταφέρει σε έναν ειδικό επεξεργαστή, που έχει μέγεθος όσο ένα κινητό τηλέφωνο.

Στον εγκέφαλο

Αφού γίνει η επεξεργασία της, η εικόνα μεταφέρεται σε μια κεραία που υπάρχει στο πίσω μέρος των γυαλιών και από εκεί μεταδίδεται ασύρματα στα «κεραμικά πλακίδια», τα οποία βρίσκονται εμφυτευμένα στον εγκέφαλο. Τα μικρά «πλακίδια» έχουν μέγεθος 9 επί 9 χιλιοστά και περιέχουν το καθένα 43 μικροηλεκτρόδια. Οσα περισσότερα είναι τα μικροηλεκτρόδια τόσο πιο λεπτομερής είναι η εικόνα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν έως 11 «πλακίδια», τα οποία συνολικά έχουν 473 ηλεκτρόδια. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, οι άνθρωποι χωρίς προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν πάνω από 1.000.000 ηλεκτρόδια!

Η επιστημονική ομάδα για να μπορέσει να εργαστεί με τόσο μικρό αριθμό ηλεκτροδίων δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο παίρνει την εικόνα και επιλέγει μόνο τις απαραίτητες οπτικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια μεταφέρει στον εγκέφαλο την επεξεργασμένη εικόνα, η οποία «διαβάζεται» με ευκολία από τα λίγα ηλεκτρόδια, καθώς έχει «καθαριστεί» από τα περιττά.

Keywords
Τυχαία Θέματα