«Μπλόκο» στο Πάρκινσον

17:23 5/6/2018 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑ«Μπλόκο» στο ΠάρκινσονΤρίτη, Ιούνιος 5, 2018 - 17:23

❱❱ Ποια φάρμακα βάζουν φρένο στην εξέλιξη της νόσου

Ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον γεννά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαπίστωση πρόσφατης μελέτης ότι τα άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, όπως πρενδιζόνη, έχουν 20% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τρόμο (τρέμουλο) και ότι τα άτομα που λαμβάνουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (και συγκεκριμένα αναστολείς της αφυδρογονάσης της μονοφωσφορικής ινοσίνης), όπως, για παράδειγμα, οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα (αρθρίτιδα,

ελκώδης κολίτιδα, ψωρίαση), οι μεταμοσχευθέντες κ.λπ., έχουν έως και κατά 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε μία μελέτη με νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Πάρκινσον για να διαπιστώσουμε αν αυτά τα φάρμακα έχουν τις επιδράσεις που πιστεύουμε» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Brad Racette από την Ιατρική Σχολή του University of Washington.
Γενικά, με βάση τα τελευταία ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Clinical and Translational Medicine», οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το Πάρκινσον ενδεχομένως να προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι καταστέλλοντας τη δραστηριότητά του θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στην εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου που χαρακτηρίζεται από τρέμουλο, ακαμψία, αργές κινήσεις και δυσκολία στη βάδιση.

Λοιμώξεις

Ασφαλώς, η συγκεκριμένη μελέτη δεν υποδεικνύει τη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή των κορτικοστεροειδών σε μια προσπάθεια πρόληψης του Πάρκινσον, με δεδομένο ότι τα μεν πρώτα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων ή καρκίνου, ενώ τα κορτικοστεροειδή την αρτηριακή πίεση και το βάρος. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε τη διενέργεια κλινικών μελετών για να διαπιστώσουμε τι μπορεί να τροποποιήσει τη νόσο, ωστόσο οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας μοιάζουν συναρπαστικές. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι ένα φάρμακο που να αποτρέπει την επιδείνωση στους ανθρώπους που έχουν μόλις διαγνωστεί με τη νόσο. Είναι λογική η υπόθεση ότι ένα φάρμακο που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου θα μπορούσε να καθυστερήσει και την εξέλιξή της, και αυτήν ακριβώς την υπόθεση εξετάζουμε» πρόσθεσε ο Racette.

Keywords
Τυχαία Θέματα