«Μπορεί να είχαμε 400.000 νεκρούς»!

19:47 5/5/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Μπορεί να είχαμε 400.000 νεκρούς»!Τρίτη, Μάιος 5, 2015 - 19:41

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους αποδείχθηκαν οι κάτοικοι του Νεπάλ στην αναμέτρησή τους με τον Εγκέλαδο. Μπορεί ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός να άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα και μεγάλες καταστροφές, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, τα 7,9 Ρίχτερ της 25ης Απριλίου θα μπορούσαν

να έχουν στοιχίσει τη ζωή ακόμη και σε 400.000 ανθρώπους! Περίπου 20 ώρες μετά την τρομακτική σεισμική δόνηση ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής, προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο και παράλληλα να συνδράμουν επιστημονικά τον ΟΗΕ στην αποστολή βοήθειας προς τους πληγέντες και στον συντονισμό των σωστικών συνεργείων.

Υστερα από μία εβδομάδα μελέτης του σεισμικού φαινομένου, τα ερωτήματα που τους γεννήθηκαν ήταν περισσότερα από τις απαντήσεις που αποκόμισαν! «Με ένα σεισμό της τάξεως των 8 βαθμών περίπου σε αντίστοιχο γεωδυναμικό περιβάλλον και με αυτές τις γενικότερες συνθήκες που εκδηλώθηκε το σεισμικό γεγονός, θα έπρεπε να είχαμε 300.000 με 400.000 νεκρούς. Αυτό μάς δείχνει η εμπειρία» υποστηρίζει ο κ. Λέκκας και προσθέτει: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με 6.000 νεκρούς, που είναι μεγάλος αριθμός, αλλά συγκριτικά με άλλους σεισμούς όχι τόσο».

Οπως εξηγεί, τα περισσότερα κτίρια στο Νεπάλ είναι κατασκευασμένα από ξύλινο σκελετό και τούβλα και παρουσιάζουν υψηλή σεισμική τρωτότητα. «Η καλύτερη κατασκευή στο Νεπάλ είναι η χειρότερη κατασκευή στην Ελλάδα!» λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο παρόμοια τρωτότητα είχαν και τα κτίρια στο Σετσουάν της Κίνας, με τη διαφορά ότι εκεί το 2008 ένας σεισμός των 8 Ρίχτερ προκάλεσε 87.000 θανάτους. Ακόμη χειρότερη ήταν η καταστροφή της Αϊτής το 2011, όπου ένας σεισμός 7,2 Ρίχτερ σκότωσε 230.000 ανθρώπους.

Μόλις ένα ρήγμα

Αλλα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι το γιατί ένας τόσος ισχυρός επιφανειακός σεισμός προκάλεσε μόνο ένα σεισμικό ρήγμα (μέσα στην πρωτεύουσα Κατμαντού) και το γιατί παρατηρήθηκαν ελάχιστα συνοδά φαινόμενα (κατολισθήσεις κτλ.).

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του σεισμού οφείλονται στην πολύ μικρή κλίση του σεισμογόνου ρήγματος και στον τρόπο θραύσης του, που είχε αποτέλεσμα η σεισμική ενέργεια να μη διοχετευθεί τόσο προς τα πάνω όσο προς τα πλάγια και ιδιαίτερα προς την πλευρά όπου βρίσκονται τα Ιμαλάια. «Αυτό είναι κάτι που υποψιαζόμαστε. Είναι ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών και δεδομένων που δεν έχουμε προλάβει να επεξεργαστούμε» λέει ο ίδιος.

Διδάσκουν αξιοπρέπεια

Η αξιοπρέπεια με την οποία οι Νεπαλέζοι αντιμετωπίζουν τη συμφορά συγκλόνισε τον πολύπειρο σε τέτοιες καταστάσεις καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. «Οι κάτοικοι του Νεπάλ δέχθηκαν αυτή την καταστροφή με φοβερή αξιοπρέπεια, δεν έγιναν επαίτες -όπως είδαμε σε άλλες χώρες-, δεν ζητούν βοήθεια, οι γυναίκες δεν μοιρολογούν όπως αλλού. Δεν λεηλατούν, δεν εγκληματούν» τονίζει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες του πληθυσμού δεν είναι μεγάλες: «Χρειάζονται φάρμακα, γιατρούς, νοσηλευτές, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και σκηνές, καθώς υπάρχουν περίπου 500.000 άστεγοι».

Στάθης Δεληγιώργης

Εικόνες Aποκάλυψης στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού μετά το πέρασμα του Eγκέλαδου στις 25 Απριλίου:

Keywords
Τυχαία Θέματα