Χάος (!) στα δημόσια νοσοκομεία

12:28 3/1/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΧάος (!) στα δημόσια νοσοκομείαΤρίτη, Ιανουάριος 3, 2017 - 12:28

Ρεπορτάζ-κόλαφος από την εφημερίδα «The Guardian»! «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

Τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, γιατροί και υγειονομικοί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία περιγράφει σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αναφέρει ότι στην Ελλάδα «ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν»!

Στο

ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία είναι του 2011 και του 2012 και το ρεπορτάζ δεν στηρίζεται σε καμία τεκμηριωμένη μελέτη της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ.
Παράλληλα επιτίθεται σε εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας».

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε -για πολλοστή φορά- την ανησυχία του για την κατάρρευση του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι «καταγράφεται πλέον και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό». Ειδικότερα στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν πεθαίνουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος και επισημαίνει ότι «τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Θανατηφόρες λοιμώξεις

Το ρεπορτάζ επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους τον χρόνο.

Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θαλάμους νεογνών. «Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» είπε ο κ. Γιαννάκος και περιέγραψε την πρόσφατη περίπτωση της γυναίκας που έχασε τη ζωή της έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στο πόδι στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου: «Οι περικοπές είναι τέτοιες, που ακόμα και στις ΜΕΘ έχουμε χάσει 150 κρεβάτια». Συχνά, όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι, που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως.

Από το 2009 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο (πάνω από 5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ ως το 2014 οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από το 9,9%, όπως ίσχυε προ κρίσης. O «Guardian» αναφέρει επίσης ότι δεν γίνονται προσλήψεις, τη στιγμή που πάνω από 25.000 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τα νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι περισσότεροι από 2.500.000 Ελληνες είναι υγειονομικά ακάλυπτοι και στα περισσότερα νοσοκομεία δεν γίνονται βασικές εξετάσεις αίματος λόγω ελλείψεων υλικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα