Χάπια «χτυπούν» το μελάνωμα

ΥΓΕΙΑΧάπια «χτυπούν» το μελάνωμαΤετάρτη, Ιανουάριος 10, 2018 - 18:12

❱❱ Φάρμακο για την πίεση δίνει χρόνια ζωής και καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματική Την άγνωστη έως σήμερα αλλά

θαυμαστή επίδραση των βήτα αναστολέων (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης) στην ενίσχυση της δράσης της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα ανακάλυψαν επιστήμονες από το Penn State.

Οι επιστήμονες, αφού διαπίστωσαν μέσω παρατήρησης ότι οι

πάσχοντες από μελάνωμα που λάμβαναν ανοσοθεραπεία και λάμβαναν ταυτόχρονα βήτα αναστολείς (συγκεκριμένα μη εκλεκτικούς βήτα αποκλειστές) ζούσαν περισσότερο, πειραματίστηκαν σε ποντίκια με μελάνωμα, για να επιβεβαιώσουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η αρχική μελέτη είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα 195 ασθενών με μελάνωμα, εκ των οποίων οι 62 λάμβαναν βήτα αναστολείς. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μη εκλεκτικούς βήτα αναστολείς είχαν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζουν έπειτα από πέντε χρόνια ανοσοθεραπείας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ή που λάμβαναν εκλεκτικούς βήτα αναστολείς ήταν 25%.

Βελτίωση

Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τον βήτα αναστολέα προπρανολόλη. Διαπίστωσαν ότι η προπρανολόλη επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων και βελτίωνε την επιβίωση όταν συνδυαζόταν με ανοσοθεραπεία.
«Οι βήτα αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και το στρες του οργανισμού, ταυτόχρονα όμως επιδρούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και βελτιώνουν τη λειτουργία του» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογικής στην Ιατρική Σχολή του Penn State, Todd Schell.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους στην καταπολέμηση του μελανώματος, προσφέροντας στους ογκολόγους ένα νέο, φθηνό, αποτελεσματικό και πρωτίστως ασφαλές «δεκανίκι» για την πιο αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών τους και την παράταση της επιβίωσής τους. Η ανακάλυψη έρχεται επίσης να δώσει ελπίδα στους πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα, στους οποίους η πιθανότητα απόκρισης στην ανοσοθεραπεία δεν ξεπερνά το 35%.
Επόμενο βήμα των επιστημόνων, σύμφωνα με τον Schell, είναι η πραγματοποίηση κλινικής μελέτης για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου των βήτα αναστολέων στη θεραπεία του καρκίνου.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα