Διάγνωση για όλα με ένα (!) τεστ αίματος

ΥΓΕΙΑΔιάγνωση για όλα με ένα (!) τεστ αίματοςΤρίτη, Ιούνιος 21, 2016 - 16:06

Εγινε το πρώτο βήμα των επιστημόνων σε ερευνητικό κέντρο του Σαν Ντιέγκο

Φανταστείτε να μπορούμε μια μέρα να διαγνώσουμε χιλιάδες ασθένειες από ένα και μόνο δείγμα αίματος! Και μάλιστα ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και τα εσωτερικά τραύματα, ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν γνωστά αντιγόνα. Δηλαδή βακτήρια, ιοί ή χημικές ουσίες που πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο παράγει αντισώματα

προκειμένου να καταστρέψει τους εισβολείς.

Το πρώτο τέτοιο τεστ αίματος δημιούργησαν πρωτοπόροι από το ερευνητικό κέντρο Scripps Research Institute του Σαν Ντιέγκο. Οπως ανακοίνωσαν, βασίζεται σε εκατομμύρια τεχνητά μόρια, που ονομάζονται πεπτοειδή, τα οποία δημιούργησαν ως υποκατάστατα αντιγόνων, με στόχο να εντοπίσουν συγκεκριμένα αντισώματα του οργανισμού μας. Τα πεπτοειδή έχουν την ικανότητα, εφόσον το σχήμα τους «ταιριάζει» με εκείνο του αντισώματος, να τα έλκουν να προσκολληθούν επάνω τους. Στη συνέχεια απορρίπτουν τα πλαστικά καλύμματά τους και οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν τα αντισώματα του οργανισμού του ασθενούς, εντοπίζοντας το είδος της νόσου.

Για να δοκιμάσουν τη μέθοδο, επιχείρησαν να σχεδιάσουν πεπτοειδή κατάλληλα να στοχεύσουν τα αντισώματα που δημιουργούνται κατά του ιού HIV. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου πρωτεΐνες ή άλλες χημικές δομές που σχετίζονται με τον ιό, εντόπισαν με επιτυχία τις κατάλληλες μοριακές δομές που μπορούσαν να ελκύουν τα αντισώματα κατά του ιού του AIDS.

Φορείς του ιού

Στη συνέχεια εφάρμοσαν τα πεπτοειδή σε δείγματα αίματος, κάποια από τα οποία ανήκαν σε φορείς του ιού. Αποδείχθηκε ότι το αιματολογικό τεστ μπόρεσε να εντοπίσει τους φορείς με υψηλά επίπεδα ακρίβειας. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Donald S. Burke από το School of Public Health του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, πρόκειται για το πρώτο βήμα που οδηγεί στη διάγνωση χιλιάδων ασθενειών από ένα δείγμα αίματος. Δυνητικά στο μέλλον οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τα πεπτοειδή που θα εντοπίζουν και θα αναγνωρίζουν τις περισσότερες ασθένειες! Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Immunological Methods».

Keywords
Τυχαία Θέματα