Δώστε πίσω την Αφροδίτη της Μήλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην πρώτη γραμμήΔώστε πίσω την Αφροδίτη της ΜήλουΠέμπτη, Απρίλιος 13, 2017 - 13:43

Εκστρατεία επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου, ενός από τα διασημότερα αγάλματα στον κόσμο, που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, αρχίζει από τον Ιούνιο ο δήμος, με στόχο τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών, οι οποίες είναι βασικό «προαπαιτούμενο» για να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Μάλιστα, την πρώτη υπογραφή για την εκστρατεία θα βάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στις 11

Ιουνίου θα επισκεφθεί το πανέμορφο νησί για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Κατακόμβες.

Ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης παραχώρησε το περασμένο Σάββατο συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφαση της δημοτικής Αρχής να αρχίσει καμπάνια για την επιστροφή του διάσημου γλυπτού στη γενέτειρά του. Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε πως η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα πιο «ταλαιπωρημένα» έργα τέχνης και χαρακτήρισε «πράξη πολεμική» την αρπαγή του αγάλματος.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία αγορά, αφού αυτή έγινε με το όπλο πάνω στο τραπέζι και η μεταφορά έγινε με πολεμικό πλοίο της Γαλλίας» τόνισε ο κ. Δαμουλάκης. Οπως συμπλήρωσε, η Αφροδίτη θα έχει το σπίτι της, το ιστορικό κτίριο θηλέων Μήλου στην Πλάκα, το οποίο θα ονομαστεί «Το σπίτι της Αφροδίτης», και επεσήμανε πως το 2020 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κλοπή του αγάλματος.

Από την πλευρά της η παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης του τριπλούν και επίτιμη καλεσμένη στην εκδήλωση Ολγα Βασδέκη τόνισε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια, εκτός από τον συμβολισμό της για τον επαναπατρισμό, έχει και συμβολισμό για το μέλλον της χώρας.

Σημειώνεται πως θέμα επιστροφής των κλεμμένων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών (τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τη Βρετανία και η Αφροδίτης της Μήλου από τη Γαλλία) είχε θέσει πριν από τρία χρόνια και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Πλέον στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές, ώστε να υποβληθούν μαζί με το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, όπως επίσης και στη διοίκηση του μουσείου, για να επιστρέψει η «ξενιτεμένη» Αφροδίτη, η οποία βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος από το 1820.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα