Εφυγε ο «ιπτάμενος Ολλανδός»

ΑΘΛΗΤΙΚΑΕφυγε ο «ιπτάμενος Ολλανδός»Παρασκευή, Μάρτιος 25, 2016 - 15:00

Επιμέλεια
Γιώργος Σηφάκης


Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» δεν βρίσκεται πλέον εδώ. Ενας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ, «έσβησε» στη Βαρκελόνη σε ηλικία 68 ετών μετά τη μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο. Τον θάνατο του παλαίμαχου Ολλανδού ποδοσφαιριστή και προπονητή, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Γιόχαν

Κρόιφ, 68 ετών, έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, στις 24 Μαρτίου στη Βαρκελόνη.

Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες» ανέφεραν οι οικείοι του σε μια λιτή ανακοίνωση. Ο ίδιος στις 22 Οκτωβρίου 2015 είχε γνωστοποιήσει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους πνεύμονες και παρά το γεγονός πως είχε παρουσιάσει μια ελαφριά βελτίωση και είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για τη νίκη σε αυτή τη μάχη, τελικά δεν άντεξε...

Στον Αγιαξ

Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1947 στο Αμστερνταμ. Δίπλα στο γήπεδο του Αγιαξ ήταν το σπίτι του. Αυτή ήταν η μοίρα του. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, η μητέρα του άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια στον σύλλογο. Σε αυτήν οφείλει τη ζωή και την καριέρα του.

Αυτή η γυναίκα μουρμούριζε στους ανθρώπους του Αγιαξ να δοκιμάσουν τον γιο της. Τα κατάφερε. Το 1959 αυτό το ξανθό και αδύνατο αγόρι εντάσσεται στις ακαδημίες του Αίαντα και το 1964 προβιβάζεται στη μεγάλη ομάδα και γίνεται ο φυσικός ηγέτης της, καθώς σε 229 εμφανίσεις πετυχαίνει 190 γκολ.

Αφού κάνει θρύλο τον Αγιαξ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τρεις συνεχόμενες χρονιές (1971, 1972, 1973) μετακομίζει στην Μπαρτσελόνα το 1973 αντί ποσού που σήμερα αντιστοιχεί σε 2.500.000 ευρώ. Αφού κλείνει πέντε χρόνια στην Ισπανία, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα το 1974 κι ένα Κύπελλο το 1978, αποφασίζει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να αγωνιστεί στην Αμερική, συγκεκριμένα στους Los Angeles Aztecs την περίοδο 1979-1980 και στους Washington Diplomats το 1980-1981. Το 1981 επιστρέφει στην Ευρώπη, στην ισπανική Λεβάντε, και φορά τη φανέλα της σε 10 αγώνες. Στη συνέχεια γυρίζει στη μεγάλη αγάπη του, στον Αγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-1984 κλείνει την καριέρα του στη Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών. Παρά την ηλικία του βοηθά σημαντικά τη Φέγενορντ να πάρει το πρωτάθλημα.

Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε τη χρυσή μπάλα τρεις φορές (1971, 1973, 1974), ενώ αναδείχθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και Νο 2 παγκοσμίως, πίσω από τον Πελέ.

Το 1988, τέσσερα χρόνια μετά την απόσυρσή του από τους αγωνιστικούς χώρους, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου της Τσάμπιονς Λιγκ το 1992 και σε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα! Συνολικά κατέκτησε 11 τίτλους, ρεκόρ που καταρρίφθηκε από τον Πεπ Γκουαρντιόλα το 2011.

Ζωή σαν παραμύθι

Ο Κρόιφ είναι ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές των οποίων τα ονόματα έχουν δοθεί σε μικρούς πλανήτες (σ.σ.: Μπίτσαν και Πελέ οι άλλοι δύο).

Εχοντας ξεπεράσει από νεαρή ηλικία τα σύνορα του ποδοσφαίρου, κυκλοφόρησε ως τραγουδιστής και το single «Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer een Loei)», που έγινε hit στην πατρίδα του, φτάνοντας ως το Νο 21 των charts.

Μνημειώδεις παραμένουν η φράση του «Κάθε μειονέκτημα έχει το πλεονέκτημά του» και η παραδοχή του ότι «ο Πελέ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ξεπερνά τα όρια της λογικής».

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θεωρείται η επιτομή στο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» (σ.σ.: total football) του αείμνηστου Ρίνους Μίχελ αλλά και ο πρόδρομος του «τίκι-τάκα» στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα.

Διορατικός, με απίστευτη αίσθηση του χώρου, ένας πραγματικός καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου, μια τεράστια προσωπικότητα με αέρινο στιλ, κατάφερνε να σαγηνεύει τα πλήθη.

Επιτάχυνε και εκεί που δεν το περίμενες πατούσε... φρένο, σήκωνε τα χέρια, προετοιμάζοντας την επόμενη χορευτική ενέργειά του.

Μπορούσε να αγωνιστεί τόσο στα άκρα της επίθεσης, πίσω από τον φορ, όσο και ως στράικερ. Λατρεύτηκε ως ήρωας από Ολλανδούς και Καταλανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα