Εγκλημα στο πάρκο Τύθης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕγκλημα στο πάρκο ΤύθηςΤρίτη, Δεκέμβριος 30, 2014 - 16:36

Οργή και θλίψη προκαλεί η ενέργεια αγνώστων να δηλητηριάσουν δύο ελάφια και δύο ποιμενικά σκυλιά στο πάρκο Τύθης στους Νέους Πόρους Πιερίας. Ο άλλοτε παρατημένος υγρότοπος έχει μετατραπεί σε μια όαση για προστατευόμενα είδη πουλιών και ψαριών, αλλά δέχεται το τελευταίο διάστημα επίθεση από αγνώστους. Οι υπεύθυνοι του πάρκου μάλιστα θεωρούν ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα συνεχή περιστατικά διαρρήξεων και καταστροφών στον περιφραγμένο χώρο

του υγρότοπου είναι καταπατητές που τον βλέπουν ως φιλέτο!

«Σκότωσαν τον Ηρακλή, τον Αργο και τα ελάφια μας, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Τα περιστατικά έγιναν σταδιακά τις προηγούμενες μέρες. Πρώτα σκότωσαν τα δύο ελάφια και στη συνέχεια τους δύο ποιμενικούς. Στο παρελθόν είχαμε χάσει ελάφια από φυσικά αίτια και στην αρχή σκεφτήκαμε ότι είχαμε να κάνουμε με αιφνίδιο θάνατο των ζώων. Οταν είδαμε ότι χάσαμε και τα σκυλιά διαπιστώσαμε ότι ήταν κάτι οργανωμένο. Στείλαμε δείγματα από τα νεκρά ζώα στις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένουμε απάντηση για τα αίτια θανάτου τους. Δεν υπήρχαν σημάδια πυροβολισμού και το πιο πιθανόν είναι να πρόκειται για δηλητηριασμένα δολώματα ή φόλες» λέει στην «Espresso» ο επιστημονικός υπεύθυνος του πάρκου Τύθης Κώστας Κουκάρας.
«Οι επιθέσεις που δεχόμαστε από το 2012, οπότε δημιουργήθηκε το πάρκο, είναι πολύ συχνές και κατά καιρούς εντατικοποιούνται. Κάθε τόσο μας καταστρέφουν την περίφραξη, ενώ τα περιστατικά λαθροθηρίας και λαθραλιείας είναι συχνά. Εφτασαν στο σημείο να διαρρήξουν το μουσείο και να καταστρέψουν μέρος του μουσειακού υλικού. Επιλέξαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Η δολοφονία όμως ζώων μάς επιβάλλει να αλλάξουμε τακτική» προσθέτει. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι κάποιοι βλέπουν τον υγρότοπο ως φιλέτο επενδυτικών ευκαιριών ή ευκαιρία αναδιανομής γης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν υγρότοπο ενταγμένο στο εθνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών.
Προτού ο εγκαταλειμμένος υγρότοπος μεταμορφωθεί σε πάρκο υπήρχαν παντού μπάζα και σκουπίδια, ενώ οι λαθροκυνηγοί «αλώνιζαν» ελεύθεροι. Ο πρώην εγκαταλειμμένος χώρος φιλοξενεί σήμερα το πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας, που είναι επισκέψιμο για το κοινό που μπορεί να θαυμάσει την πλούσια χλωρίδα (με πάνω από 600 είδη φυτών) και πανίδα που αποτελείται από ερωδιούς, κύκνους, πάπιες, φλαμίνγκο και γλάρους.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα