Είκοσι καβαλάρηδες στον δρόμο για τις Θερμοπύλες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕίκοσι καβαλάρηδες στον δρόμο για τις ΘερμοπύλεςΤετάρτη, Απρίλιος 23, 2014 - 16:02

Για ένα συμβολικό ταξίδι περιπέτειας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μακεδόνων του εξωτερικού στη δημιουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησαν χθες από την Πιερία είκοσι τολμηροί ιππείς. Από νωρίς το πρωί ετοίμασαν τα άλογά τους, χαιρέτησαν συγγενείς και φίλους και πήραν τον δρόμο για τις Θερμοπύλες. Ο προορισμός του ταξιδιού δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς οι καβαλάρηδες θέλουν να αποδώσουν τιμή στους τριακόσιους γενναίους του Λεωνίδα που πολέμησαν

και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία όλων των Ελλήνων.
Οι ιππείς θα κινηθούν αποκλειστικά από τις ορεινές περιοχές και μέσω του Ολύμπου, των ορεινών όγκων της Λάρισας, της Ελασσόνας και του Δομοκού θα καταλήξουν στις Θερμοπύλες. Το ιππικό ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί την Κυριακή του Θωμά, με κατάθεση στεφάνων και απονομή μεταλλείων στους συμμετέχοντες και σε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της πορείας.

Σε καταφύγια

«Είναι όλα σχεδιασμένα και έτοιμα από καιρό. Τα βράδια θα μένουμε σε καταφύγια, ενώ έχουμε εξοπλιστεί και με σκηνές» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των «Ατρόμητων Ιππέων» Ηρακλής Τσίντζηρος και πρόσθεσε πως στόχος της ενέργειας αυτής, αλλά και όσων προηγήθηκαν στο παρελθόν, είναι η διάδοση του φίλιππου πνεύματος και της αγάπης για τη φύση και το περιβάλλον, καθώς και η ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων. Οι «Ατρόμητοι Ιππείς» ξεκίνησαν τις ιππικές πορείες το 2007. Κάθε χρόνο επιλέγουν διαφορετικό προορισμό θέλοντας να περάσουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, πάντα στο πνεύμα της ανάδειξης των ιστορικών τόπων, μνημείων και γεγονότων της ελληνικής Ιστορίας.
Το 2007, η ιππική πορεία ακολούθησε τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δίον της Πιερίας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το 2008 είχε προορισμό τη Ζαχάρω Ηλείας σε ένδειξη συμπαράστασης στους πυρόπληκτους, το 2009 κατέληξε στην Αρχαία Δωδώνη και ήταν αφιερωμένη στους αρχαίους και τους σύγχρονους ολυμπιονίκες, ενώ το 2010 ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη τιμής προς τους γνωστούς και άγνωστους μακεδονομάχους. Το 2011, η πορεία ξεκίνησε από τον Ολυμπο και κατέληξε στο Μεσολόγγι σε ανάμνηση της ηρωικής εξόδου, ενώ το 2012 έφτασε μέχρι την Κρήτη για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και τη συμβολή των Κρητικών σε αυτήν. Πέρσι, η πορεία πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ολυμπο.

Αναβιώνει το έθιμο του Αϊ-Γιώργη με ιππικούς αγώνες σε περιοχές της Ελλάδας

ΓΙΟΡΤΗ του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε πολλές περιοχές της χώρας όλα είναι έτοιμα για να αναβιώσει το έθιμο των ιππικών αγώνων. Στο Επιτάλιο Ηλείας, στο Πλατύ Καλαμάτας, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, μικροί και μεγάλοι αναζητούν μια καλή θέση προκειμένου να παρακολουθήσουν με κομμένη την ανάσα τους ιππικούς αγώνες και να χειροκροτήσουν τους νικητές. Οι μάχες και φέτος θα είναι σκληρές, καθώς όλοι οι αναβάτες επιθυμούν να κερδίσουν το πολυπόθητο έπαθλο: το δάφνινο ή ανθοστόλιστο στεφάνι. Στο Πλατύ Καλαμάτας οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί από το το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ιππέων. Οι καβαλάρηδες, με τις παραδοσιακές στολές και τα όπλα τους στο ζωνάρι ή και με τα καθημερινά τους, έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τις τελευταίες ετοιμασίες ώστε να εντυπωσιάσουν και φέτος τους επισκέπτες.
Και στον Αγιο Γεώργιο Μεσολογγίου, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, νέοι από τα γύρω χωριά ολόκληρου του Δήμου Μεσολογγίου θα αγωνιστούν για να κερδίσουν ένα στεφάνι με γαρίφαλα. Οι ιππικοί αγώνες που γίνονται τέτοια μέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα χωριά της Λακωνίας, όπως οι Βουτιανοί, και τη Βόνιτσα μέχρι την Αργολίδα και τη Δράμα, έχουν τις ρίζες τους στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Ωστόσο διαφορετικό είναι το έθιμο που αναβιώνει ανήμερα τη γιορτή του Τροπαιοφόρου στην Αση Γωνιά Χανίων. Το χωριό έχει συνδεθεί με την ευλογία των κοπαδιών και αποτελεί μοναδικό έθιμο σε όλο το νησί. Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αϊ-Γιώργη και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.
Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού και είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά λέρια (κουδούνια), μαντρώνονται στην κούρτα έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.


Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα