Ελληνίδα Τιτάνας της Αστροφυσικής

16:48 4/7/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλληνίδα Τιτάνας της ΑστροφυσικήςΠαρασκευή, Ιούλιος 4, 2014 - 16:41

Ακόμη μία μεγάλη διάκριση πρόσθεσε στο «παλμαρέ» της η σταρ του Διαστήματος Αθηνά Κουστένη! Η Αστρονομική Εταιρία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να βραβεύσει την Ελληνίδα αστροφυσικό για την καθοριστική συνδρομή της στην έρευνα για την κατανόηση των μυστικών του σύμπαντος και ειδικά του ηλιακού μας συστήματος! Συγκεκριμένα, η αμερικανική επιστημονική οργάνωση απένειμε το βραβείο «Χάρολντ Μαζούρσκι» στη δρα Κουστένη για την «εντυπωσιακή ερευνητική καριέρα

της» και την «τεράστια συνεισφορά της» στην επιστήμη. «Περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της κοινότητάς μας, η δρ Κουστένη συνεισέφερε στην προώθηση και τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας στην πλανητική επιστήμη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η επίσημη τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αριζόνα.

Η Αθηνά Κουστένη γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά το 1980 πήγε για σπουδές στη Γαλλία κι έκτοτε ζει εκεί. Θεωρείται κορυφαία ερευνήτρια σε διεθνές επίπεδο και διατηρεί τους τίτλους της διευθύντριας ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας (CNRS) και στο Εργαστήριο Διαστημικών Ερευνών και Οργάνων (LESIA) του Αστεροσκοπείου του Παρισιού - Μεντών. Επίσης, συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) όσο και με την αμερικανική NASA.

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες της καριέρας της ήταν η συμμετοχή της στην αποστολή «Κασίνι» που έστειλε μη επανδρωμένο όχημα στον Κρόνο και τον δορυφόρο του, τον Τιτάνα. Η δρ Κουστένη ήταν επιστημονική υπεύθυνη σε τρία όργανα της αποστολής, η οποία ξεκίνησε το 1997 και σήμερα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τους επιστήμονες με μοναδικές πληροφορίες για τον πλανήτη και τον δορυφόρο του.

Αξιοποιώντας στοιχεία από την αποστολή «Κασίνι», για την οποία εργάστηκε η δρ Κουστένη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, φιλοξενεί στο εσωτερικό του έναν ωκεανό τόσο αλμυρό όσο η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή. «Πρόκειται για έναν υπερβολικά αλμυρό ωκεανό με βάση τα γήινα δεδομένα. Αυτή η διαπίστωση ίσως αλλάξει την έως τώρα άποψη ότι αυτός ο ωκεανός μπορεί να φιλοξενεί ζωή, αν και στο παρελθόν οι συνθήκες σε αυτόν ίσως υπήρξαν πολύ διαφορετικές» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Τζιουζέπε Μίτρι από το γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ναντ.

«Το Διάστημα για μένα είναι σαν να βλέπω έναν Πικάσο»

ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ στην πορεία της Αθηνάς Κουστένη είναι ότι παράλληλα με τις σπουδές Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Paris VI, σπούδασε και Αγγλική Φιλολογία στο Paris III. Στη συνέχεια έκανε παράλληλα μεταπτυχιακά στην Αστροφυσική και την Αγγλική Φιλολογία. Το 1989 έλαβε διδακτορικό στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Paris VII και το 1996 της απονεμήθηκε η ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση της Γαλλίας, του Διπλώματος Διεύθυνσης Ερευνών, επίσης στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία του ίδιου πανεπιστημίου.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Espresso», η δρ Κουστένη είχε τονίσει ότι το κέρδος από τις διαστημικές αποστολές για τον μέσο άνθρωπο είναι ότι εκεί αναπτύσσεται και δοκιμάζεται πλήθος τεχνολογιών κι εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, από την εξοικονόμηση ενέργειας και τους υπολογιστές έως την Ιατρική. Για την ίδια όμως είναι πολλά περισσότερα: «Για να πούμε την πάσα αλήθεια, είναι και θέμα ανθρώπινης περιέργειας και πολιτισμού, για να μην πω και τέχνης. Οταν κοιτάζω τις φωτογραφίες που μου έρχονται από το Διάστημα, για μένα είναι σαν να βλέπω έναν Πικάσο. Είναι πολύ όμορφο, μας διευρύνει τον νου και τη φαντασία μας, μας αφήνει να ονειρευόμαστε και μας μαθαίνει να είμαστε και λίγο ταπεινοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα