Ενας Ελληνας στην άκρη της γης!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕνας Ελληνας στην άκρη της γης!Πέμπτη, Αύγουστος 27, 2015 - 17:11

Το αρχιπέλαγος Svalbard είναι απομακρυσμένο, ερημικό και μυστηριώδες. Βρίσκεται μία ανάσα από τον Βόρειο Πόλο και είναι από εκείνα τα μέρη που ο μέσος άνθρωπος βλέπει μόνο στην τηλεόραση! Αυτή η ξεχωριστή περιοχή ήταν ο προορισμός της τελευταίας αποστολής του ορειβάτη Νίκου Τόδουλου.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΑΘΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Ο 41χρονος αποφάσισε να αφήσει πίσω του τον καυτό ήλιο και τη θάλασσα και να βρεθεί στις αρχές Ιουλίου σε ένα αφιλόξενο σύμπλεγμα νησιών! Ακόμη μία φορά δοκίμασε τις δυνάμεις του πεζοπορώντας και κωπηλατώντας

σε μία από τις πιο αφιλόξενες γωνιές του πλανήτη. Ο Νίκος Τόδουλος είναι μέλος της ομάδας The North Face και άνθρωπος της περιπέτειας, έχοντας «γράψει» περισσότερα από 33.000 χιλιόμετρα στις πιο δύσκολες περιοχές της Γης. Ο ορειβάτης έφτασε στο αρχιπέλαγος Svalbard για τη συναρπαστική αποστολή και στόχος του ήταν να διασχίσει -μαζί με άλλους τέσσερις φίλους του από το εξωτερικό- περίπου 300 χιλιόμετρα στην ξηρά και τη θάλασσα και να φτάσει στη βορειότερη κατοικημένη περιοχή του κόσμου, το Ny-Alesund.

«Τα Svalbard είναι ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, που βρίσκεται μεταξύ 76ου και 81ου βόρειου παράλληλου. Πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών απομακρυσμένο και ακραίο, που θεωρείται το βασίλειο της πολικής αρκούδας, καθώς σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος ζουν μόνο 2.500 κάτοικοι, ενώ οι πολικές αρκούδες υπολογίζονται σε 3.500-4.000» λέει στην «Espresso» ο κ. Τόδουλος. Οπως σημειώνει, ολόκληρη η περιοχή είναι άγονη και χαρακτηρίζεται ως αρκτική έρημος, με ελάχιστη βλάστηση, βραχώδη βουνά, μεγαλοπρεπείς παγετώνες και άγρια πανίδα, όπως οι θαλάσσιοι ίπποι. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι το Longyearbyen, ενώ υπάρχει και η ρωσική πόλη Barentsburg με τους 300 Ρώσους κατοίκους που συνεχίζουν τη δραστηριότητα εξόρυξης άνθρακα, την οποία ξεκίνησε η σοβιετική εταιρία Arktikugol το 1932. Ρωσικό είναι και το εγκαταλειμμένο Pyramiden, η ατμοσφαιρική πόλη-φάντασμα όπου δεσπόζουν το σφυροδρέπανο και η προτομή του Λένιν.

Η διάσχιση του αρχιπελάγους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Κινηθήκαμε με τα πόδια κουβαλώντας τα σακίδιά μας και τα κατασκηνωτικά υλικά μας, ενώ για την πρόσβασή μας στις διάφορες περιοχές χρησιμοποιούσαμε τα καγιάκ κωπηλατώντας μέσα στα παγωμένα νερά των φιορδ.

Στις υψηλότερες κορυφές χρειάστηκε για μερικές δεκάδες μέτρα η χρήση σχοινιών και τεχνικών αναρρίχησης. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις αντιμετωπίσαμε στη θάλασσα με τα καγιάκ, καθώς οι δυνατοί άνεμοι πραγματικά μας εξουθένωναν στο κουπί».

Για τον Ελληνα λάτρη της περιπέτειας, η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η άφιξη στον ερευνητικό οικισμό Ny-Alesund. «Αποτελεί το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη, στον 79ο παράλληλο, μόλις 1.200 χλμ. νότια του Βόρειου Πόλου.

Είναι ένα μέρος πολύ σημαντικό στην ιστορία των εξερευνήσεων, καθώς αποτέλεσε την αφετηρία των μεγάλων εξερευνητών Ρόαλντ Αμούνδσεν, Ουμπέρτο Νομπίλε και Λίνκολν Ελσγουερθ, στον αγώνα τους για την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου στις αρχές του 20ού αιώνα» τονίζει.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα