Εντοπίστηκε η «κρυψώνα» του ιού HIV

17:43 5/3/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΕντοπίστηκε η «κρυψώνα» του ιού HIVΠέμπτη, Μάρτιος 5, 2015 - 17:43

Νέες προοπτικές για τη θεραπεία του AIDS ανοίγονται με τον εντοπισμό της «κρυψώνας» του ιού HIV εντός των κυττάρων. Ιταλοί ερευνητές στο International Centre For Genetic Engineering And Biotechnology (Icgeb) εντόπισαν και φωτογράφησαν τη δομή του πυρήνα των λεμφοκυττάρων, μέσα στον οποίο ο ιός ενσωματώνεται με τα γονίδια του ατόμου που μολύνει.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό

περιοδικό «Nature». Η έρευνα, για την οποία συνεργάστηκαν τα ιταλικά Πανεπιστήμια Τεργέστης και Μόντενα, και το Εργαστήριο Genethon στο Παρίσι, συντονίστηκε από τον καθηγητή Μάουρο Τζάκα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το AIDS οφείλεται στην ικανότητα του ιού HIV να εισχωρεί στο DNA των κυττάρων που μολύνει, οπότε γίνεται μέρος της γενετικής τους ταυτότητας. Αίνιγμα παραμένει ωστόσο γιατί ο ιός επιλέγει μόνο μερικά από τα 20.000 ανθρώπινα γονίδια για να ενσωματωθεί και κυρίως με ποιον τρόπο καταφέρνει να κρύβεται από τα φάρμακα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο HIV ενσωματώνει το γενετικό υλικό του στο τμήμα του DNA των λεμφοκυττάρων που βρίσκεται κοντά στην εξωτερική μεμβράνη του πυρήνα. Συγκεκριμένα, πλησίον του πυρηνικού πόρου, της «πόρτας» δηλαδή από την οποία μπήκε ο ιός στην «αίθουσα ελέγχου» του κυττάρου.

Στο σκοτάδι
«Είναι όπως όταν μπαίνουμε σε κινηματογραφική αίθουσα όταν έχει ήδη αρχίσει η ταινία και προχωράμε στο σκοτάδι. Οι θέσεις από όπου μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα είναι εκείνες που βρίσκονται πιο μακριά, για ευκολία όμως προτιμούμε να καθίσουμε σε αυτές που είναι πιο κοντά στην πόρτα από την οποία μπήκαμε. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιό HIV. Εισχωρεί στα γονίδια που βρίσκονται πλησιέστερα στις "πόρτες" εισόδου του πυρήνα του κυττάρου.

»Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή είναι μακριά από το κέντρο, αυξάνει πολύ την πιθανότητα να καταφέρει ο ιός να κρυφτεί από τα φάρμακα της θεραπείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα καταφέρνουμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του AIDS, αλλά όχι να εξαλείψουμε τη μόλυνση» εξήγησε ο καθηγητής Μάουρο Τζάκα.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα