Επιστροφή στο «Νησί» των καταραμένων!

13:16 2/2/2016 - Πηγή: Espresso
TV GOSSIPΟι λεπτομέρειες για τη σειρά που ξαναπροβάλλεται στη μικρή οθόνηΕπιστροφή στο «Νησί» των καταραμένων!Τρίτη, Φεβρουάριος 2, 2016 - 13:10

Οταν ο Γιώργης Πετράκης μετέφερε με τη βάρκα του στη Σπιναλόγκα την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη, εκατομμύρια μάτια δάκρυσαν.

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Το «Νησί», η πιο ακριβή παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης, που βασίστηκε στο μπεστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ -με πωλήσεις 2.000.000 αντιτύπων σε όλο τον κόσμο-, επιστρέφει από αύριο στο Mega,

για να δώσει «ανάσα» στο «φτωχό» τηλεοπτικό πρόγραμμα. Οι ήρωες της Βρετανίδας συγγραφέως, οι οποίοι απέκτησαν σάρκα και οστά στο σίριαλ που σκηνοθέτησε ο Χανιώτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, ετοιμάζονται να «βουτήξουν» για άλλη μια φορά στα... βαθιά, να αγαπήσουν, να πονέσουν, να γελάσουν, να ζήσουν και να πεθάνουν. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στις 22.00, η Ιστορία ζωντανεύει.

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου ήταν εκείνη που ανέλαβε να διασκευάσει το βιβλίο της Χίσλοπ, κάνοντας μάλιστα αρκετές αλλαγές, προσθέτοντας ήρωες και ιστορίες. Το «πείραμα» πέτυχε και οι τηλεθεατές κοίταξαν, για πρώτη φορά, στα μάτια τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τη λέπρα -ή «νόσο του Χάνσεν»-, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα βρισκόταν σε έξαρση.

Ανδρες και γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης και επιφάνειας, νέοι, γέροι, παιδιά, πέρασαν τις πύλες της Σπιναλόγκας, ύστερα από την απόφαση του πρίγκιπα Γεωργίου να λειτουργήσει στο μικρό νησάκι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το χωριό Πλάκα του Δήμου Λασιθίου, ένας χώρος για τους ασθενείς με το όνομα «Αγιος Παντελεήμων». Με τα χρόνια χαρακτηρίστηκε «διεθνές λεπροκομείο της Ευρώπης», αφού μεταφέρθηκαν εκεί ασθενείς απ' όλη τη χώρα, και όχι μόνο. Η ιστορία της Σπιναλόγκας «άγγιξε» βαθιά τη φιλέλληνα Χίσλοπ, η οποία αρχικά είχε δεχτεί προτάσεις για να μεταφέρει την ιστορία στον κινηματογράφο, ενώ είχε πέσει στο τραπέζι και η μιούζικαλ εκδοχή του έργου. Εκείνη όμως αρνήθηκε, αφού ήθελε να έχει λόγο στην παραγωγή, κάτι που συνέβη στην περίπτωση του Mega.

Το σχέδιο ήταν μεγαλεπήβολο, τα χρήματα που θα χρειάζονταν πολλά (τελικά, κάθε επεισόδιο στοίχισε περίπου 150.000 ευρώ!), όμως οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν για να το φέρουν εις πέρας αφοσιώθηκαν απόλυτα σ' αυτό και τα κατάφεραν. Η εξαιρετική εικόνα οφείλεται -εκτός από τα χρώματα της πανέμορφης Κρήτης- στον διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και τα σκηνικά έφτιαξε ο Αντώνης Χαλκιάς, ο οποίος απέδωσε πειστικά την περίοδο από το 1939 έως το 1957. Η Ξάνθη Κοντού και η Μαρία Κοντοδήμα έκαναν έρευνα πάνω από οκτώ μήνες για τα περίπου 2.000 κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στη σειρά. Η παραγωγή ήταν του Νίνου Ελμετζόγλου.

Οι κάτοικοι

Η ίδια η Χίσλοπ έκανε ένα πέρασμα από τη σειρά, σε μια σκηνή μαζί με τον Μανώλη Φουντούλακη, έναν από τους πραγματικούς επιζήσαντες κατοίκους της Σπιναλόγκας. Το τραγούδι των τίτλων της σειράς, «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», είναι διασκευή του Μίνου Μάτσα και το ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη. Ο Μάτσας έχει επιμεληθεί όλο το soundtrack, στο οποίο συμμετείχαν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Γιάννης Χαρούλης.

Το κάστινγκ για τους ηθοποιούς που θα ενσάρκωναν τους ήρωες της Χίσλοπ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα, ενώ όλη η παραγωγή διήρκεσε συνολικά δύο χρόνια. Τα γυρίσματα, που έγιναν στην Πλάκα, στον Αγιο Νικόλαο, στη Σπιναλόγκα, αλλά και στο Λονδίνο, κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2010.

«Το Νησί» εξακολουθεί να κρατά σταθερά τον τίτλο της πιο ακριβής και προσεγμένης ελληνικής παραγωγής, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής αγοράς. Δεκατρείς χώρες απέκτησαν τα διακαιώματα προβολής της, με τους τηλεθεατές τους να βιώνουν το δράμα της οικογένειας Πετράκη, τη δίψα για ζωή των ασθενών και την προσπάθειά τους -μέσω των προέδρων της Σπιναλόγκας- να κάνουν την παραμονή τους όσο πιο αξιοπρεπή και ευχάριστη γινόταν.

Κύπρος, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία, Φινλανδία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, ΠΓΔΜ και Κουβέιτ έμαθαν για την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί-λεπροκομείο, που εγκαταλείφθηκε το 1957, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο κατά της νόσου.

Τα σκηνικά που θα έδιναν ζωή κατέληξαν στα σκουπίδια

Το μικρό λιμάνι, όπου έδενε η βάρκα του Γιώργη, εκεί απ' όπου ξεκινούσε το ταξίδι χωρίς επιστροφή, κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της σειράς, όπως και κάποια σκηνικά στην Ανω Ελούντα. Επίσης, κτίρια που είχαν μείνει κλειστά αναδιαμορφώθηκαν και άνοιξαν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν το καφενείο, το κουρείο και το μπακάλικο. Μετά το τέλος της σειράς, ο δήμος αποφάσισε να τα κρατήσει ως αξιοθέατα για τους τουρίστες που κατέφθαναν στην περιοχή, θέλοντας να επισκεφτούν τον τόπο που φιλοξένησε τους πρωταγωνιστές. Οι άνθρωποι της παραγωγής του «Νησιού» έδωσαν οδηγίες για πώς θα διατηρηθούν άθικτα τα σκηνικά. Για μεγάλο διάστημα, κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει το χωριό και είχαν κατοικήσει στην Κάτω Ελούντα επέστρεψαν για να το αναγεννήσουν.

Ντοκουμέντα

Επίσης, διατηρήθηκαν το νοσοκομείο όπως ακριβώς το άφησαν οι ηθοποιοί, με τα κρεβάτια, τα φάρμακα, τον εξοπλισμό, το γραφείο του γιατρού του, το οποίο βρισκόταν στο χωριό Βρουχάς, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Πλάκας, αλλά και το παλιό σχολείο. Μάλιστα, πρόθεση των κατοίκων ήταν να λειτουργήσει μόνιμη έκθεση με ντοκουμέντα από τη Σπιναλόγκα, ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες, αλλά και γενεαλογικά δέντρα.

Ωστόσο, σήμερα, τα σκηνικά έχουν καταλήξει στα σκουπίδια, αφού ο Δήμος Λασιθίου αρνήθηκε να υπογράψει το συμφωνητικό με το Mega, κι έτσι τα πάντα έμειναν απροστάτευτα, στο έλεος των καιρικών συνθηκών... Μάλιστα, σύμφωνα με τον σκηνογράφο της σειράς Αντώνη Χαλκιά, ο οποίος τα κατασκεύασε, το κόστος συντήρησης ήταν ασήμαντο, δεδομένου ότι μοναδικός τρόπος προστασίας τους ήταν η επάλειψή τους με αδιαβροχοποιητικά μέσα.

Οσο για την περίφημη βάρκα του Γιώργη Πετράκη, που σηματοδοτούσε το πέρασμα σε μια άλλη ζωή, και τελικά στον θάνατο; Το πλεούμενο ανήκε στον Δημήτριο Ν. Σφυράκη, αλλά εκείνος το παραχώρησε στο 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ελούντας. Ωστόσο, σήμερα γίνεται έκκληση για βοήθεια, καθώς η βάρκα χρειάζεται επισκευές, πριν φιλοξενήσει τους μικρούς ναυτοπροσκόπους. Οι υπεύθυνοι ζήτησαν την αρωγή τοπικών επιχειρηματιών, ώστε το σύμβολο θανάτου να αρχίσει τα μικρά ταξίδια του στη χαρά και στο χαμόγελο.

Keywords
το νησι, δημητρης μητροπανος, φεβρουάριος, mega, οφείλεται, ξανθη, αθηνα, δραμα, κυπρος, ουγγαρια, ρωσία, ΠΓΔΜ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, κρητη, Καλή Χρονιά, μητροπανος, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, χαρουλης, ελενη, ζουγανελη, χωρες, ρωσία, αλβανια, βουλγαρια, ηθοποιοι, ηνωμενο βασιλειο, λεπρα, λονδινο, νησι, προγραμμα, ρουμανια, σπιναλογκα, τηλεοπτικο προγραμμα, φωτογραφιες, χρωματα, mega, ελεος, ανθρωπος, αρωγη, βιβλιο, βοσνια, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινεται, γιαννης χαρουλης, γυρισματα, δεντρα, διαστημα, δημος, διψα, δωσει, εκθεση, ελουντα, εμειναν, ερευνα, ερζεγοβινη, ζωη, ιδια, ηρωες, θοδωρης, εικονα, καφενειο, κοστουμια, κροατια, κρεβατια, κτιρια, λεπτομερειες, λογο, ματια, μηνες, μιουζικαλ, μιρελλα παπαοικονομου, μικρο, μαρια, παντα, οκτω, ονομα, οστα, οφείλεται, παιδια, πεμπτη, πλακα, πορτες, πρωταγωνιστες, πυλες, πωλησεις, σερβια, συζυγο, σειρα, σιριαλ, σχεδιο, σχολειο, ταξιδια, τουρκια, τριτη, φαρμακα, φεβρουάριος, φινλανδια, φορα, χαμογελο, χισλοπ, χαρα, δημητρης, χωρα, ιατρικα, μεινει, μια φορα, νοσοκομειο, σκηνη, σκηνικα, ταξιδι, χαλκιας, ξεκινησε, γεροι
Τυχαία Θέματα