Επίθεμα για τη διαβητική νευροπάθεια

16:23 9/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΕπίθεμα για τη διαβητική νευροπάθειαΠαρασκευή, Μάιος 9, 2014 - 16:20

Ενα επίθεμα που τοποθετείται στο πόδι και ελέγχει τη δραστηριότητα των νεύρων υπόσχεται ότι θα εντοπίζει εγκαίρως τα νευρολογικά προβλήματα, προλαμβάνοντας ακόμη και τους ακρωτηριασμούς στους διαβητικούς! Το επίθεμα ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με σκοπό να ελέγξουν τη διαβητική νευροπάθεια, μια βλάβη που επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα του σώματος και κυρίως τον νωτιαίο μυελό, τα νεύρα

των γαγγλίων έξω από το κρανίο και νεύρα που ενισχύουν όργανα όπως το έντερο, η καρδιά και το στομάχι.

Η διαβητική νευροπάθεια επηρεάζει το 50% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, ενώ τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν μούδιασμα και πόνο. Ομως ο βασικός κίνδυνος που προκαλεί στους ασθενείς είναι οι μικρές πληγές που δεν γίνονται αντιληπτές και μπορεί εύκολα να μολυνθούν. Η επούλωση αυτών των πληγών γίνεται δύσκολα, επειδή ο διαβήτης μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, με αποτέλεσμα η μόλυνση να εξαπλώνεται προκαλώντας συχνά την καταστροφή των ιστών ή και γάγγραινα.

Ωστόσο, όταν η διαβητική νευροπάθεια εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να προληφθεί.

Η λειτουργία του

Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές ανέπτυξαν το επίθεμα, το οποίο λειτουργεί πιο απλά από τις εξετάσεις που υπάρχουν σήμερα και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να γίνεται ειδικά στα πόδια.

Η λειτουργία του βασίζεται στο γεγονός ότι η καταστροφή των νεύρων δεν προκαλεί μόνο απώλεια της αίσθησης, αλλά και προβλήματα στην εφίδρωση και ασυνήθιστη ξηρότητα στα πόδια. Το επίθεμα λειτουργεί ελέγχοντας τον ιδρώτα μέσω ενός άλατος που περιέχει, το οποίο αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Ετσι, όταν όλα είναι καλά, το χρώμα του επιθέματος αλλάζει και από μπλε γίνεται ροζ, ενώ όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεύρα, το χρώμα του παραμένει ίδιο.

Το επίθεμα, που ονομάζεται Neuropad, τοποθετείται στο πόδι για δέκα λεπτά, εφόσον έχει προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Οι δοκιμές του έγιναν σε 3.000 ασθενείς και η αποτελεσματικότητά του έφτασε το 86%.

Keywords
Τυχαία Θέματα