Ερχεται διψασμένη για... ΑΙΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕρχεται διψασμένη για... ΑΙΜΑΔευτέρα, Ιούλιος 27, 2015 - 13:20

«Μαχαίρι» 30% στις συντάξεις αναμένεται να ζητήσει με την άφιξή της στην Αθηνά η νέα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη Ρουμανία, Ντάλια Βελκουλέσκου, γνωστή πλέον και με το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».

Παρατσούκλι διόλου τυχαίο για την... «ειδική» του ΔΝΤ, που θέλει περισσότερο «αίμα» από τις συντάξεις, καθώς -με τη... λογική του τρόμου που ακολουθεί το ΔΝΤ-

μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βελκουλέσκου σκοπεύει να κλείσει τις «τρύπες» που δημιουργούνται στο ασφαλιστικό με το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης και με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν στο 30%.

Παράλληλα θα επιμείνει στην ανάγκη χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων εξ ιδίων πόρων, κάτι που φέρνει -από την πίσω πόρτα- μείωση των επικουρικών συντάξεων!

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που θα πρέπει να καλυφθούν είτε με αύξηση εισφορών είτε με μείωση παροχών. Και μέσα σε όλα αυτά θα έρθει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ψαλιδίζει τις συντάξεις σε 350.000 δικαιούχους!

Διαπραγμάτευση

Σκληρή θα είναι και η διαπραγμάτευση για τη σύνδεση εισφορών - παροχών, που οδηγεί σε αύξηση των εισφορών ή και σε μείωση συντάξεων. Εκπλήξεις μπορεί να κρύβει το πλαίσιο για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις.

Η Βελκουλέσκου από το 2009, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση, είχε υπογράψει μία έκθεση 40 σελίδων για την Ελλάδα, στην οποία είχε «φωτογραφίσει» τη μεγάλη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη μεγάλη αύξηση του χρέους, αλλά και του μεγάλου αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων. Στην έκθεση αυτή είχε προωθήσει την εφαρμογή του μοντέλου που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Τα «αγκάθια»

Μερικά από τα πιο «σκληρά» σημεία των κατευθυντήριων γραμμών που περιλαμβάνει αυτό το μοντέλο προτάθηκαν και στην Κύπρο και είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται σε όσα θα ζητήσει πλέον κι από την Αθήνα το ΔΝΤ:

■ Δραστική μείωση του κράτους, με απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και «πάγωμα» μισθών.

■ Μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο να ενισχυθεί ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης.

■ Μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, ώστε οι άνεργοι να αναζητήσουν πιο ενεργά εργασία -έστω και μερικής απασχόλησης- και να μειωθεί η ονομαστική ανεργία.

■ Μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και στο δικαίωμα αποζημίωσης έπειτα από απόλυση, ως κίνητρο για αύξηση της κινητικότητας στην απασχόληση.

■ Απαγόρευση των υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να υπάρξει ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

■ Στο φορολογικό, «αγκάθια» αποτελούν η κατάργηση της χαμηλής φορολογίας για τους αγρότες, η κατάργηση της απαλλαγής για το αγροτικό πετρέλαιο, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με στόχο λιγότερες δόσεις και αύξηση επιτοκίων, καθώς και το πολύ μικρότερο ακατάσχετο μισθών - συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα