Ερευνητική τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Σε στενή παρακολούθηση και επιτήρηση από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκεται από χθες τουρκικό ερευνητικό πλοίο που έχει βγει στο Αιγαίο και κινείται και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η Τουρκία λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της πολυπληθούς υπουργικής ομάδας του στην Κωνσταντινούπολη για να συνεργαστούν με τους Τούρκους στο επίπεδο της «στρατηγικής

σχέσης» που περιέγραψε και ο Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το ωκεανογραφικό σκάφος «Bilim-2» στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι ωκεανογραφικές εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου θα είχαν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Μόλις το πλοίο εμφανίστηκε στα διεθνή ύδατα που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έδωσε εντολή -στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής»- να απογειωθούν Mirage 2000 στέλνοντας σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Την ίδια στιγμή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Bilim-2» μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου (σήμερα Πέμπτη) θα πραγματοποιεί έρευνες σε διεθνή ύδατα, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Αγκυρας.

Οπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Για τον λόγο αυτό δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Σχετικά με το ποιες είναι οι δέουσες ενέργειες δεν δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά εικάζεται ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, γιατί προχώρησε σε έρευνες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να έχει ζητήσει προηγούμενως άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές τουρκική κορβέτα που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Εύβοιας και της Ανδρου, διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου και στη συνέχεια εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα