«Εθνικό αρχείο» ετών 37

TV GOSSIP«Εθνικό αρχείο» ετών 37Τετάρτη, Οκτώβριος 31, 2018 - 21:07

❱❱ Ο παρουσιαστής Γιώργος Σγουράκης μιλά για το βραβευμένο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ, που επιστρέφει στις 5 Νοεμβρίου

Από τη
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Το «Μονόγραμμα», η μακροβιότερη πολιτιστική εκπομπή της τηλεόρασης, που έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, την πολιτιστική και την καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας, συνεχίζεται στην ΕΡΤ

για 37η χρονιά!

Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου ως «εθνικό αρχείο», ενώ για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε το οπτικοακουστικό έργο της, απονέμοντας στους δημιουργούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους.

Αεικίνητος

Ο νέος κύκλος της εκπομπής θα αρχίσει να προβάλλεται από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 19.30, στην ΕΡΤ2, καθώς ο αεικίνητος Γιώργος Σγουράκης, παρά την απώλεια της συντρόφου του, συνεχίζει ακάθεκτος να παράγει έργο! Σε αυτή την ενότητα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Σγουράκης στην «Espresso», αυτοβιογραφούνται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση, ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης και ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς. Και η επιλογή δεν είναι τυχαία!

«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος είναι μια εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας του σύγχρονου κόσμου. Εδωσε υπόσταση και υπερηφάνεια στον “φτωχούλη του Θεού”, τον ορθόδοξο πολίτη της Αλβανίας. Ο Καθεδρικός Ναός των Τιράνων -μια παλιά γκρεμισμένη εκκλησία-, που έχτισε κυριολεκτικά με τα χέρια του, κρύβει από κάτω ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο» μας λέει.

«Ο Λαοκράτης Βάσσης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, τέκνο της Ηπείρου, φέρει υπερήφανα τον τίτλο του “δασκάλου”, ενώ η Ρέα Γαλανάκη, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη συγγραφέας, καταθέτει τη δική της χαρακτηριστική σφραγίδα στα ελληνικά γράμματα, ανατρέχοντας σε ιστορικές πηγές. Από την άλλη, ο ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης, προστάτης των τεχνών και ένας από τους μεγάλους Ελληνες επιχειρηματίες, δημιούργησε στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, το κοινωφελές Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» αναφέρει με την ίδια θέρμη.

«Η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, πρωταγωνίστρια στα λογοτεχνικά σαλόνια των γονιών της, φέρει εντός της όλη τη λογοτεχνική ικμάδα της γενιάς του ’30. Ο σεμνός Χρήστος Νικολόπουλος σέρνει πίσω του ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικό λαϊκό τραγούδι και ο Γιάννης Ξανθούλης, πολυγραφότατος, γλαφυρός στην αφήγηση, δεν χωράει εύκολα σε καλούπια! Ο Γιάννης Σπανός είναι... διασκορπισμένος στο συλλογικό υποσυνείδητό μας, ενώ ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι ο ηθοποιός που η αρχαία τραγωδία αλλά και το σύγχρονο θέατρο του χρωστούν πολλά. Ο Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’70, και συνεκδότης του θρυλικού λογοτεχνικού περιοδικού “Η Λέξη”, είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ο Βασίλης Σκουλάς, τραγουδιστής και λυράρης, με μεγάλη οικογενειακή παράδοση στη μουσική, γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου και έκανε ακόμα πιο γνωστή την κρητική μουσική» αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα