Φακοί επαφής για πρόληψη γλαυκώματος

ΥΓΕΙΑΦακοί επαφής για πρόληψη γλαυκώματος Παρασκευή, Δεκέμβριος 19, 2014 - 17:46

Ενα μεγάλο βήμα στην πρόληψη των σοβαρών προβλημάτων όρασης που οδηγούν στην απώλειά της πραγματοποιούν αυτόν τον καιρό επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναπτύσσουν φακούς επαφής που εντοπίζουν το γλαύκωμα προτού καν εκδηλωθεί! Το γλαύκωμα αποτελεί την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης παγκοσμίως, ενώ -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- σήμερα επηρεάζει τη ζωή περίπου 60.000.000 ανθρώπων

σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως εξηγούν οι ερευνητές, το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση μέσα στο μάτι, με αποτέλεσμα να πιέζεται το οπτικό νεύρο και να υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη.

Αρχικό στάδιο
Ωστόσο, το γλαύκωμα μπορεί να θεραπευθεί αν εντοπιστεί όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, γι' αυτό οι ερευνητές αναπτύσσουν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα που θα μπορεί να ενσωματωθεί σε φακούς επαφής και να εντοπίζει αυτήν την ξαφνική μεταβολή της πίεσης προτού εκδηλωθούν τα αποτελέσματά της στην όραση. Ο αισθητήρας βρίσκεται σε τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που παρακολουθεί διαρκώς την πίεση του υγρού στο μάτι, ενώ μαζί του υπάρχει ένα μικροτσίπ που μετατρέπει τα στοιχεία της πίεσης σε σήμα ραδιοσυχνότητας. Η συσκευή περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που σταθεροποιεί την ένταση και κρατά μια μικροσκοπική κεραία, η οποία λειτουργεί τόσο ως πομπός στοιχείων μέσω ραδιοκυμάτων όσο και ως δέκτης της ενέργειας.

Τα στοιχεία στέλνονται σε έναν εξωτερικό δέκτη (μια ειδική συσκευή) και έτσι φτάνουν στον γιατρό, ο οποίος τα ερμηνεύει και αναζητεί τις εξάρσεις της πίεσης.
Τους πρωτοποριακούς φακούς επαφής αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, ενώ η GoogleX, σε συνεργασία με την Alcon, έχει δημιουργήσει ήδη τους φακούς επαφής Smart Lens για όσους πάσχουν από διαβήτη. Οι φακοί αυτοί παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα και μεταφέρουν τα στοιχεία ασύρματα σε ένα «έξυπνο» κινητό, βοηθώντας τους ασθενείς να ελέγξουν καλύτερα την κατάστασή τους, καθώς τους προσφέρουν επίσης άμεση ενημέρωση για τις επιδράσεις της άσκησης και της διατροφής τους. Οι φακοί αυτοί αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα