«Φρένο» στη λευχαιμία

ΥΓΕΙΑ«Φρένο» στη λευχαιμίαΤρίτη, Νοέμβριος 28, 2017 - 18:16

❱❱ Ελληνες ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο που ανοίγει νέο δρόμο στη θεραπεία της

Ενα γονίδιο που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΟΜΛ), μιας λευχαιμίας που πλήττει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανακάλυψαν Ελληνες ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία του γονιδίου METTL3 πέτυχαν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια και ανθρώπους με ΟΜΛ, αφήνοντας άθικτα

τα υγιή κύτταρα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης (φωτό πάνω) του Wellcome Trust Sanger Institute, που για το συγκεκριμένο εγχείρημα συνεργάστηκε με τον δρα Γεώργιο Βασιλείου (φωτό κάτω) του Cambridge University Hospitals NHS Trust και τον δρα Τόνι Κουζαρίδη του Gurdon Institute του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Σύστημα επεξεργασίας

Πίσω από την επιτυχία της ανακάλυψής τους, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα σταματούν την εξέλιξη της ΟΜΛ, βρίσκεται για ακόμη μία φορά το σύστημα CRISPR/Cas9, ένα νέο σύστημα επεξεργασίας του γονιδιώματος, που επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το γονιδίωμα με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα, με σημαντικά μειωμένο κόστος. Με τη χρήση του συστήματος οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία των καρκινικών κυττάρων και ποια γονίδια ήταν αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Κάπως έτσι κατέληξαν σε 46 ύποπτα γονίδια, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια πως το METTL3 είχε τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβίωση των λευχαιμικών κυττάρων - καθιστώντας το έναν ιδανικό στόχο για τις μελλοντικές θεραπείες. Στη σχετική δημοσίευσή τους εξηγούν τον ρόλο του επίμαχου γονιδίου στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και πώς, αναστέλλοντάς το, μπόρεσαν να φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς σταμάτησαν τη μεθυλίωση των πρωτεϊνών που χρειάζεται η λευχαιμία.
«Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες, που θα βελτιώσουν την επιβίωση και την ποιότητα των ασθενών με ΟΜΛ» τόνισε χαρακτηριστικά ο δρ Βασιλείου.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα