«Φυσιολογικό» περπάτημα με τεχνητά μέλη

ΥΓΕΙΑ«Φυσιολογικό» περπάτημα με τεχνητά μέληΤρίτη, Μάρτιος 10, 2015 - 13:55

Ενα τεράστιο βήμα κάνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ στον τομέα των προσθετικών μελών, καθώς έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, προκειμένου να κάνουν την κίνηση των τεχνητών ποδιών ακόμη καλύτερη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, για να πετύχουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να βελτιώσουν την κίνηση του αστραγάλου, έτσι ώστε να γίνει πιο φυσική, κάτι που πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί με την προσθήκη ενός συστήματος τεχνητής... όρασης!

Την καινοτομία

πραγματοποιούν επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, οι οποίοι αυτήν την περίοδο αναπτύσσουν το νέο σύστημα τεχνητής όρασης, που αποτελείται από μια κάμερα χαμηλού κόστους και έναν μηχανισμό για την κίνηση που ελέγχεται μέσω υπολογιστή.

Ο μηχανισμός αυτός προσαρμόζει τη θέση του αστραγάλου μέσω ενός συστήματος καλωδίων, ενώ την ίδια στιγμή η κάμερα εντοπίζει τι υπάρχει στο έδαφος και παράλληλα ο υπολογιστής έχει ήδη εντοπίσει πού θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα.

Στη συνέχεια ο υπολογιστής αναλύει τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από την κάμερα και βοηθά τον αστράγαλο να βρει τη σωστή κλίση, ώστε να είναι πιο ευλύγιστος και να κινείται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά.

Ακρίβεια

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Mo Rastgaar, με τον τρόπο αυτόν ο αστράγαλος προσαρμόζει τη θέση του με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η κίνηση γίνεται ακόμη καλύτερη χάρη στον σχεδιασμό του μηχανισμού που ελέγχει την κίνηση. Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός είναι πιο ελαφρύς, ενώ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην τοποθετείται πάνω στο τεχνητό μέλος, αλλά σε κάποιο άλλο σημείο που θέλει ο ασθενής, ακόμη και στην τσέπη του.

Ετσι μπορεί και να αφαιρεθεί με την ίδια ευκολία, στην περίπτωση που ο χρήστης του τεχνητού μέλους αισθάνεται ότι μπορεί να κινηθεί καλά και χωρίς αυτόν, όπως όταν βρίσκεται στο σπίτι του ή σε κάποιον άλλον εσωτερικό χώρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νέο σύστημα τεχνητής όρασης για προσθετικά μέλη θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα