Γαλλία: Παραμένει αιχμάλωτη της τρομοκρατικής υστερίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΓαλλία: Παραμένει αιχμάλωτη της τρομοκρατικής υστερίαςΣάββατο, Ιανουάριος 10, 2015 - 16:29

Με αίμα βάφτηκε το τέλος της πολύωρης τρομοκρατικής πολιορκίας που έζησε χθες η Γαλλία. Το «σερί» του τρόμου, που ξεκίνησε στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» και εξαπλώθηκε στο τυπογραφείο αλλά και σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ, ολοκληρώθηκε με δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις των Αρχών Ασφαλείας, με τους δράστες,

καθώς και τέσσερις από τους ομήρους να πέφτουν νεκροί.

Οι αδερφοί Κουάτσι, πρωταγωνιστές του αιματοκυλίσματος στο περιοδικό, σκοτώθηκαν από πυρά των κομάντος, ενώ ο όμηρός τους βγήκε ζωντανός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδέρφια έκαναν «ηρωική έξοδο» από το τυπογραφείο πυροβολώντας κι έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες των αστυνομικών. Στην επιχείρηση που έγινε την ίδια ώρα στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ ο ένοπλος είχε την ίδια τύχη με τους Κουάτσι, ωστόσο άτυχοι στάθηκαν τέσσερις από τους ομήρους, ενώ τραυματίστηκε ίδιος αριθμός αστυνομικών.

Τυπογραφείο
Η διπλή ομηρία, με επίκεντρα το τυπογραφείο στο χωριό Νταμαρτέν, το οποίο βρίσκεται 300 μέτρα από σχολικό συγκρότημα με 1.000 παιδιά, και το σούπερ μάρκετ στην Πορτ ντε Βενσέν, στο Παρίσι, έκοψε την ανάσα των Γάλλων και σόκαρε τη διεθνή κοινότητα. Ειδικά η επίθεση χθες το μεσημέρι στο σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται επίσης κοντά σε σχολεία και σε πολυσύχναστη περιοχή, έκανε πολλούς να μιλήσουν για συντονισμένο σχέδιο πολλαπλών επιθέσεων. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν,η συνεργός του δράστη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο 33χρονος Αμέντι Κουλιμπαλί, φέρεται ότι δραπέτευσε.

Εκτιμάται ότι ήταν ο τρίτος άντρας που συμμετείχε στο μακελειό του «Charlie Hebdo» και στη συνέχεια αποσπάστηκε από τους αδερφούς Κουάτσι για να πετύχει διασπορά της τρομοκρατικής δράσης, σκοτώνοντας τη δημοτική αστυνομικό και οργανώνοντας τη χθεσινή ομηρία.

Οπως όλα δείχνουν, το έκανε για αντιπερισπασμό, την ώρα που οι Κουάτσι ήταν στριμωγμένοι από την αστυνομία στο τυπογραφείο, καθώς διαμήνυσε στους αστυνομικούς ότι θα σκότωνε τους ομήρους του σε περίπτωση που γινόταν επιχείρηση σεις βάρος των συντρόφων του.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί γνωρίστηκε με τα αδέρφια Κουάτσι στον εξτρεμιστικό μουσουλμανικό πυρήνα Buttes Chaumont και ταυτοποιήθηκε μέσω του DNA που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας της αστυνομικού στο Μοντρούζ.

Μοναχογιός οικογένειας με δέκα παιδιά, άρχισε την εγκληματική δράση του σε ηλικία 17 ετών με μικροκλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, και έφτασε να διαπράξει ένοπλη ληστεία σε τράπεζα το 2002. Ο Κουλιμπαλί είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση το 2013 για την εμπλοκή του στην προσπάθεια δραπέτευσης ισλαμιστή από τη φυλακή, υπόθεση για την οποία είχε δικαστεί και ο Σερίφ Κουάτσι.

Εξω από το Παρίσι οι αδερφοί Κουάτσι ταμπουρώθηκαν στο τυπογραφείο κρατώντας έναν όμηρο και προκαλώντας αγωνία σε χιλιάδες γονείς, εξαιτίας της εγγύτητας ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος της περιοχής, που τελικώς εκκενώθηκε με ασφάλεια.

Η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι αδερφοί Κουάτσι σε επικοινωνία που είχαν με τους διαπραγματευτές της αστυνομίας τόνισαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πεθάνουν ως μάρτυρες.

Η επίθεση εις βάρος της Γαλλίας εξελισσόταν παράλληλα και μέσω διαδικτύου. Χάκερ τοποθέτησαν τη σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε ιστοσελίδες διάφορων κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο Παρίσι, καθώς και μηνύματα εναντίον των Γάλλων και του «Charlie Hebdo». Μέχρι το απόγευμα ωστόσο όλες οι σελίδες είχαν αποκατασταθεί.
* Ο Αμεντί Κουλιμπαλί είχε δώσει τον Ιούλιο του 2009 συνέντευξη στον «Parisien» δηλώνοντας ενθουσιασμένος που θα συναντούσε τον Νικολά Σαρκοζί ως μέλος ομάδας νέων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα μερικής απασχόλησης. «Το να τον συναντήσω από κοντά είναι εντυπωσιακό. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι, όπως και να το κάνουμε, ο πρόεδρος» είχε πει τότε ο Κουλιμπαλί.

«Ο σύντροφός μου ήταν έτοιμος να πεθάνει για τα ιδανικά του»
Αξιοπρεπής, σχεδόν χαμογελαστή, παλεύοντας να πνίξει αρκετές φορές του λυγμούς της, η σύντροφος του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού «Charlie Hebdo», πρώην μέλος της κυβέρνησης Σαρκοζί, μίλησε πρώτη φορά μετά την τραγωδία.

Η Ζανέτ Μπουγκράμπ, η οποία -αν και μέλος του δεξιού Γαλλικού Κόμματος και κόρη ενός Αλγερινού πολεμιστή- είχε επιλέξει να μοιράζεται τη ζωή της με τον αμφιλεγόμενο και γνωστό για τις αριστερές απόψεις του γελοιογράφο Στεφάν Σαρμπονιέ («Charb»), σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό δίκτυο BFM TV έκανε λόγο για «πόλεμο που κηρύχτηκε στη Γαλλία».

Ενας ήρωας

«Ο Στεφάν ήταν ένα ξεχωριστό πλάσμα, ένας πραγματικός ήρωας. Ενας ήρωας που αγαπούσα παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα» είπε μεταξύ άλλων η δικηγόρος, η οποία υπήρξε υφυπουργός Νεολαίας από το 2010 ως το 2012. Παραδέχεται ότι ο σύντροφός της γνώριζε πως ήταν υπό απειλή, αλλά «ήταν έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του. Ομως, στις μέρες μας αυτοί που υπερασπίζονται τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους κατηγορούνται για ισλαμοφοβία». Η Μπουγκράμπ τόνισε πως θεωρεί ότι ο σύντροφός της, όπως και οι συνάδελφοί του «αξίζουν να ταφούν στο Πάνθεον», το μαυσωλείο όπου έχουν ταφεί μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι της Γαλλίας, όπως ο Βολταίρος.

Οσο για τους δράστες, σχολίασε πως δεν μπορεί παρά να κοροϊδέψει όσους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για νέους που είχαν χάσει τα σημεία αναφορά τους.

«Είναι εγκληματίες!» τόνισε. Αναφορικά με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται για την Κυριακή, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί, επειδή «καμία διαδήλωση δεν θα μου τον γυρίσει πίσω». «Είναι αναντικατάστατος» είπε, νικώντας έναν τελευταίο λυγμό και συμπληρώνοντας: «Δεν θα ήθελε να με δει θλιμμένη».

H «μαύρη λίστα» με τους επικηρυγμένους από τους τζιχαντιστές
«ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ νεκροί ή ζωντανοί για εγκλήματα κατά του Ισλάμ» είναι η ανατριχιαστική φράση που συνοδεύει τη λίστα με τους δέκα επικηρυγμένους από τους τζιχαντιστές, Δυτικούς ή και Αραβες, και περιλαμβάνει σκιτσογράφους, συγγραφείς, έναν ιερέα, έναν πολιτικό και καλλιτέχνες. Η λίστα κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με αλλεπάλληλες αναδημοσιεύσεις στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ιστοσελίδες, αλλά και μέσω του twitter, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της «Charlie Hebdo». Πρώτη φορά είχε δημοσιευτεί το 2013 από την «Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου». Τώρα οι εξτρεμιστές την προωθούν επικαιροποιημένη, καθώς αφαίρεσαν το όνομα του διευθυντή της «Charlie Hebdo», Στεφάν Σαρμπονιέ, ο οποίος δολοφονήθηκε.

Στην κορυφή της λίστας με τους δέκα στόχους των τζιχαντιστών βρίσκεται ο συγγραφέας Σάλμαν Ρουσντί (1) , ο οποίος το 1988 έγραψε τους «σατανικούς στίχους». Εναντίον του έχει εκδοθεί «εντολή θανάτου» από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ακολουθούν ο πάστορας της Εκκλησίας της Φλόριντα, Τέρι Τζόουνς (2), ο οποίος το 2010 είχε κάψει αντίτυπα του Κορανιού, και ο Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς (3), ιδρυτής του κόμματος Ppv που έχει εκφράσει αντι-ισλαμικές θέσεις. «Στόχος» είναι επίσης η Ολλανδή ακτιβίστρια και συγγραφέας με καταγωγή από τη Σομαλία Αγιάν Ιρσί Αλί (4) που κατήγγειλε τους διωγμούς των γυναικών στο Ισλάμ.

Στη συνέχεια, τέσσερις σκιτσογράφοι. Οι Κουρτ Βέστεργκααρντ, Κάρστεν Ζουστς και Φλέμινγκ Ρόουζ του δανέζικου σατιρικού περιοδικού «Jyllands-Posten» για τη δημοσίευση του σκίτσου με τον Μωάμεθ να φοράει τουρμπάνι-βόμβα, καθώς και η Αμερικανή Μόλι Νόρις, δημιουργός του κινήματος «Everybody Draw Mohammed Day». Επίσης, ο Αιγύπτιος χριστιανός κόπτης Μόρις Σαντέκ, που ζει στις ΗΠΑ, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», καθώς και ο καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς που είχε σχεδιάσει τον Μωάμεθ με σώμα σκύλου.

H M15 φοβάται μεγάλα χτυπήματα

Μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στη Δύση σχεδιάζει ομάδα βασικών τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη Συρία, σύμφωνα με προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας MI5. Μιλώντας μετά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», ο Αντριου Πάρκερ επισήμανε ότι σκοπός τους θα είναι να προκαλέσουν μαζικές απώλειες ζωών, πιθανόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή «εικονικούς στόχους» σε χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία. Κατάσκοποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προβληματίζονται με το γεγονός ότι Πακιστανοί μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν μεταβεί στη Συρία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελεί μέρος σχεδίου για να εξαπόλυση μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Δύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα