Γυμνό Πολυτεχνείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΓυμνό ΠολυτεχνείοΤετάρτη, Νοέμβριος 19, 2014 - 16:30

«Πέταξε» τα ρούχα του και φωτογραφήθηκε γυμνός μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο! Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα θέλησε να... τιμήσει, όπως λέει ο ίδιος, την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο «αστικός γυμνιστής», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Γιάννης Μασκίδης πόζαρε τελείως γυμνός μέσα στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, ακόμη και μπροστά στο μνημείο του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής.


Ο απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, γνωστός (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ως John Mask, έχει κάνει και στο παρελθόν... γυμνές βόλτες τόσο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όσο και στην Αθήνα (Ψυρρή κ.α.). Οι πιο πρόσφατες πόζες του έγιναν την ώρα που πλήθος κόσμου έδινε δυναμικό «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και διαδήλωνε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


«Το Πολυτεχνείο ζει. Και ζει όχι μια μοναδική ζωή -τότε θα ήταν βαρετό- αλλά πολλαπλές ζωές. Ζωές που εξελίσσονται, συγκρούονται με άλλες ή και μεταξύ τους, μέσα από μια διαδικασία απόδοσης ταυτοτήτων σε αυτό το ιστορικό γεγονός» αναφέρει ο «αστικός γυμνιστής» μέσα από το προσωπικό του μπλογκ, στο οποίο δημοσιεύτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Οπως συνεχίζει, «η ταύτιση με αυτές τις ζωές είναι που θα κάνουν το ιστορικό γεγονός να συνεχίζει να ζει και να παράγει νέες ιδέες, να δίνει ώθηση για νέες διαδικασίες, να μας κάνει να βλέπουμε όχι μόνο την κορυφή του παγόβουνου αλλά και αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Το Πολυτεχνείο για εμένα δεν είναι στατικό, είναι μια διαδικασία. Η ημέρα αυτή δεν είναι μια ημέρα εκτόνωσης, αλλά μια ημέρα δημόσιας έκφρασης της παραπάνω διαδικασίας».


Οι γυμνές πόζες δεν αποτέλεσαν για τον ίδιο μια μορφή διαμαρτυρίας αλλά μια έκφραση του δικαιώματος στη διαφορετική έκφραση και εμφάνιση στον δημόσιο χώρο, εφόσον, όπως λέει, αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιτότητα κάποιου άλλου. «Εγώ χρησιμοποιώ το γυμνό ως μέσο, γιατί προφανώς είναι κάτι που με εκφράζει. Η ανοχή της διαφορετικότητας στον δημόσιο χώρο είναι κάτι πέρα από την ένδυση ή την απουσία αυτής» σημειώνει.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα