Γυναίκα μυστήριο στην τραγωδία της Αίγινας

COVER STORYΚατάθεση αυτόπτη μάρτυρα για νεαρή που φυγάδευσαν από το σκάφος-πύραυλο Γυναίκα μυστήριο στην τραγωδία της ΑίγιναςΤρίτη, Αύγουστος 23, 2016 - 15:24

Σκοτεινά κενά και ερωτήματα που ακόμα ψάχνουν απαντήσεις, υποψίες για συγκάλυψη και μία μαρτυρία-φωτιά για μυστηριώδη γυναίκα επιβάτη στο σκάφος-πύραυλο, που «θέρισε» ζωές ανοιχτά της Αίγινας, δίνουν διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ μία εβδομάδα μετά την τραγωδία.

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Χθες οι δικηγόροι

Αλέξης Κούγιας και Σπύρος Βλάσσης, οι οποίοι εκπροσωπούν την οικογένεια Κατιφέ που έχασε την πεντάχρονη και τον 44χρονο πατέρα της, καθώς και αυτή του 58χρονου καπετάνιου της τουριστικής λάντζας Στέλιου Τρίμη, με αίτημα προς την ανακρίτρια και την εισαγγελέα που χειρίζονται την υπόθεση ζήτησαν να ασκηθούν νέες διώξεις για κακουργήματα (έκθεση σε κίνδυνο ζωής και υπόθαλψη εγκληματία) σε βάρος των επιβατών του ταχύπλοου «Ντουέντε», αλλά και όσων βοήθησαν τον 77χρονο κατηγορούμενο Θρασύβουλο Λυκουρέζο και τους φίλους του να διαφύγουν.

«Οσοι επέβαιναν στο ταχύπλοο θα έπρεπε να σπεύσουν σε βοήθεια βλέποντας ανθρώπους στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για όσους ρυμούλκησαν το πλοίο και συνέδραμαν τη διαφυγή με δύο διαφορετικά φουσκωτά. Υπάρχει ένα βοηθητικό σκάφος (σ.σ.: Tender), το οποίο φέρεται ότι ανήκει σε γυναίκα, μάλλον από την Ουρουγουάη, και χρησιμοποιήθηκε κι αυτό στη διαφυγή» είπε στην «Espresso» ο κ. Βλάσσης.

Στο θρίλερ της Αίγινας προστέθηκε και μια κατάθεση-φωτιά, που αφορά την ύπαρξη νεαρής στο σκάφος-πύραυλο! Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η άγνωστη γυναίκα φέρεται ότι επέβαινε στο «Ντουέντε» και φυγαδεύτηκε μετά τη σύγκρουση των σκαφών με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. «Αυτό είναι πράγματι στοιχείο της δικογραφίας. Κατάθεση, όχι φήμες ή απλή μαρτυρία. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που ζητήσαμε θα ρίξει φως σε ζητήματα όπως αυτό» τόνισε ο κ. Βλάσσης.

Σημειώνεται ότι στην προανακριτική κατάθεσή του ο 77χρονος είχε πει ότι στο σκάφος τη στιγμή του εμβολισμού ήταν μόνο αυτός και άλλοι τρεις φίλοι του, τους οποίους κατονόμασε, ενώ εκείνοι είπαν ότι οδηγούσε ο κατηγορούμενος.

Πάντως οι συγγενείς των θυμάτων και όσοι γλίτωσαν από τον υγρό τάφο αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις για τις σκιές που καλύπτουν τις συνθήκες του δυστυχήματος. «Πόσοι πραγματικά επέβαιναν στο ταχύπλοο;», «ποιος πραγματικά οδηγούσε» και «ποιοι φυγάδευσαν τον 77χρονο και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του σκάφος μήκους οκτώ μέτρων;» είναι ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά από τις Αρχές να φωτίσουν.

Περιοριστικοί όροι

Η χθεσινή επίσκεψη των δικηγόρων των οικογενειών στην πέμπτη τακτική ανακρίτρια Πειραιά, που έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του 77χρονου με την επιβολή περιοριστικών όρων, σημαδεύτηκε από τους «κεραυνούς» του Αλέξη Κούγια σε βάρος των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση, ο οποίος λόγο για «προκλητικές παραλείψεις ακόμα και για τα αυτονόητα» στις έρευνες.

«Δεν εκλήθησαν να καταθέσουν όλοι όσοι επέβαιναν στο σκάφος. Το Λιμεναρχείο Αίγινας δεν έκανε αυτονόητα πράγματα. (...) Είναι πρωτοφανές. Την ανάκριση έκανε το Λιμεναρχείο και όχι η ανακρίτρια» τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος, και συμπλήρωσε:

«Ολοι οι θάνοντες έχουν πνιγεί. Δεν έχουμε κανέναν θανόντα από χτύπημα. Αν γύριζε πίσω ο φερόμενος ως δράστης, μπορεί να μην είχαμε θύματα. Αυτοί που τον πήραν με τα φουσκωτά δεν έπρεπε να πάνε πρώτα στον τόπο του ναυαγίου; Και πώς απέπλευσε; Πήρε άδεια από το Λιμεναρχείο; Δεν είχε γίνει τίποτα για την άρση απορρήτου. Επρεπε να τους καλέσει όλους να τους κατασχέσει τα τηλέφωνα και να κάνει άρση. Είναι κακούργημα. Δεν έχουν πάρει αποτυπώματα. Διαπιστώσαμε προκλητικές παραλείψεις στην προανάκριση».

Εξέταση για δακτυλικά αποτυπώματα - DNA

Φως στις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος με τους τέσσερις νεκρούς θα ρίξουν οι έρευνες των Αρχών, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε εξέταση του σκάφους «Ντουέντε» για δακτυλικά αποτυπώματα, ώστε να διαπιστωθεί ότι οδηγός του μοιραίου ταχύπλοου ήταν πράγματι ο κατηγορούμενος Θρασύβουλος Λυκουρέζος (φωτό). Παράλληλα με τις Αρχές, ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι θα κληθούν να φωτίσουν όλα τα μυστικά του σκάφους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η τραγωδία.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στις έρευνες, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι δεν έγινε έρευνα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο ταχύπλοο και ειδικά στο τιμόνι για να διαπιστωθεί ποιος το οδηγούσε», ενώ πρόσθεσε: «Εχει προοδεύσει η επιστήμη και η εγκληματολογική έρευνα. Kαι με την έρευνα του DNA θα μπορούσε να διαπιστωθεί εάν πράγματι επέβαιναν συγκεκριμένα άτομα στο σκάφος».

Στο μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου. Το δικαστικό συμβούλιο έχει περιθώριο το αργότερο μέχρι αύριο για να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέως.

Χθες, κατά δήλωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, η εισαγγελέας διατύπωσε την πρότασή της προς το συμβούλιο, με την οποία επέμεινε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο κατηγορούμενος.

Κούγιας: Τον ενδιέφερε να εξαφανιστεί αμέσως

Κεραυνούς σε βάρος του 77χρονου κατηγορούμενου οδηγού του ταχύπλοου Θρασύβουλου Λυκουρέζου εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας, που ανέλαβε την εκπροσώπηση της οικογένειας του 44χρονου και της 5χρονης κόρης του που πνίγηκαν, του άτυχου 58χρονου καπετάν Στέλιου Τρίμη καθώς και τραυματιών.

Ο γνωστός ποινικολόγος έκανε λόγο για «πρωτοφανές ναυτικό δυστύχημα» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτονόητο το κατηγορητήριο. Είναι αντίστοιχο το κατηγορητήριο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, που συνήθως γίνεται ως κατηγορία για άλλου είδους τέτοιες πράξεις. Είναι ένα σκληρό κατηγορητήριο, που είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει». Το βασικότερο ερώτημα που ανακύπτει, σύμφωνα με τον δικηγόρο, είναι γιατί προτίμησε ο χειριστής να εγκαταλείψει αμέσως το σημείο αντί να βοηθήσει στη διάσωση των επιβατών της τουριστικής λάντζας «Αντωνία».

Ο κ. Κούγιας ήταν καταπέλτης στις δηλώσεις του για την αντίδραση του 77χρονου χειριστή του «Ντουέντε», καθώς, όπως είπε, «δεν θυμάμαι ποτέ πολίτη να έχει προκαλέσει ένα τέτοιο ναυάγιο, να υπάρχουν άνθρωποι και παιδιά στη θάλασσα και εκείνο που να τον ενδιαφέρει είναι να εξαφανιστεί αμέσως, να αφήσει το κοριτσάκι, το θύμα πέντε ετών, να χάσει τη ζωή του, να αφήσει ανθρώπους ανυπεράσπιστους που δεν γνωρίζει αν ξέρουν να κολυμπούν». Σημειώνεται ότι ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος φέρεται ότι εμφανίστηκε στο Λιμεναρχείο δυόμισι ώρες μετά τη μοιραία σύγκρουση, ανοιχτά της Αίγινας, ενώ, όπως σχολίασε ο κ. Κούγιας, «ούτε οι συνεπιβάτες του αποφάσισαν να γυρίσουν αμέσως πίσω, να πέσουν στη θάλασσα οι ίδιοι να βοηθήσουν, αλλά εξαφανίστηκαν και με την ηρεμία τους ειδοποίησαν τους δικηγόρους τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα