Η ακρίβεια ποτέ δεν πεθαίνει!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ ακρίβεια ποτέ δεν πεθαίνει!Τετάρτη, Νοέμβριος 11, 2015 - 15:56

Σημαντικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τον Οκτώβριο

«Τσίμπησαν» τις τιμές τους είδη πρώτης ανάγκης για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά καθώς και το ψωμί, την ίδια περίοδο που ο επίσημος πληθωρισμός της χώρας μας παρέμεινε αρνητικός. Οι πολίτες σταματούν να... πανηγυρίζουν, όταν διασχίζουν τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ!

Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, με αύξηση που κυμαίνεται από 0,4% έως και

19,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014, κάτι που μοιάζει όμως με... μαγική εικόνα! Και αυτό, γιατί οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης «κρύβονται» πίσω από τη μεγάλη πτώση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, όπως το πετρέλαιο και η βενζίνη, που έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, παρασύροντας μοιραία τον πληθωρισμό σε αρνητικά επίπεδα.

Οι αποπληθωριστικές τάσεις που καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που βιώνει η οικογένεια βλέποντας όχι μόνο τα εισοδήματά της να μειώνονται, όχι μόνο τις φορολογικές επιβαρύνσεις να πληθαίνουν, αλλά και τις τιμές σε βασικά είδη να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, προκύπτουν αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες (19,8%), έλαια και λίπη (11,5%), καφέ - κακάο - τσάι (10,2%), νωπά λαχανικά (8,9%), φρούτα γενικά (6,1%), ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά (5,3%), ψωμί - δημητριακά (2,7%), ψάρια γενικά (2,9%), γαλακτοκομικά και αβγά (0,4%), λοιπά τρόφιμα (5,8%) και τσιγάρα (3,5%).


Εκτός όμως από το τραπέζι του νοικοκυριού, οι αυξημένοι φόροι έβαλαν φωτιά σε ολόκληρο τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

Εισητήρια και ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατέγραψαν αύξηση 0,7%, οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία και τις κλινικές ακρίβυναν κατά 6,5%, τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 1,8%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 8,3%, τα ακτοπλοϊκά 6,9%, οι οδικές μεταφορές επιβατών 6,2%. Πιο ακριβά, επίσης, ήταν κατά 2,1% τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, ενώ κατά 4,7% τα ξενοδοχεία.
Οσο για τις μειώσεις, οι κυριότερες αφορούν πετρέλαιο θέρμανσης (20%), βενζίνη (12,9%), φυσικό αέριο (14,1%), μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων (1,9%), ένδυση και υπόδηση (1,5%), θέατρα (27,3%), ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (2,4%) και ενοίκια των κατοικιών (3,9%).

Keywords
Τυχαία Θέματα