Η αναίμακτη διάγνωση για το γόνατο

16:38 3/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΗ αναίμακτη διάγνωση για το γόνατοΤετάρτη, Σεπτέμβριος 3, 2014 - 16:33

Τέλος στις ακριβές ή περιττές χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο υπόσχεται να βάλει μια νέα μέθοδος διάγνωσης που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, η οποία θα γίνεται μόνο μέσω υπολογιστή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπαθ δημιούργησαν ένα ημι-αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που θα δείχνει με ακρίβεια αν πρέπει να γίνει αρθροπλαστική γόνατος, ενώ δίνει πολύ καλύτερη εικόνα της ακτινοδιαπερατότητας, δηλαδή της δυνατότητας που έχουν οι χειρουργοί να βλέπουν

σε ακτινογραφίες την περιοχή που περιβάλλει το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη. Αυτό τους δίνει πολύ πιο σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό κι έτσι μπορούν να διαπιστώσουν με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια αν θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια κι άλλο χειρουργείο.

Κι αυτό διότι συχνά οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν και σε δεύτερη επέμβαση, γεγονός που όχι μόνο τους προκαλεί ταλαιπωρία, αλλά επιπλέον κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η αρχική επέμβαση. Σύμφωνα με ειδικούς, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά στα άτομα άνω των 40 ετών - μόνο στη Βρετανία ξεπερνούν τις 90.000 ετησίως, ενώ αναμένεται έως το 2030 να έχουν αυξηθεί κατά 600%, λόγω του πληθυσμού που γερνά και φυσικά λόγω της παχυσαρκίας, η οποία επιβαρύνει τον οργανισμό και των νεότερων σε ηλικία ατόμων. Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού θα υποφέρει κάποια στιγμή από συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα του γονάτου, δηλαδή εκφύλιση του χόνδρου και του οστού που υπάρχει κάτω από αυτόν.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface» και αναφέρει επίσης ότι πριν από την ανάπτυξη της νέας μεθόδου τα όρια της ακτινοδιαπερατότητας γίνονταν αντιληπτά με το μάτι, γεγονός που οδηγούσε χειρουργούς και ακτινολόγους σε σοβαρές διαφωνίες για πολλά περιστατικά. Αυτό ακριβώς ώθησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπαθ να αναπτύξουν μια μέθοδο που θα παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και θα καταργεί αυτές τις διαφορές, διασφαλίζοντας έτσι την επιτυχία της επέμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα