Η Αθήνα στους υπονόμους της κατάθλιψης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ Αθήνα στους υπονόμους της κατάθλιψηςΠέμπτη, Σεπτέμβριος 15, 2016 - 12:30

Ερευνα στα λύματα της ΕΥΔΑΠ δείχνει μεγάλη αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών

Οι δραματικές επιπτώσεις των Μνημονίων στην ψυχική υγεία των πολιτών έρχονται στο φως από μια «επιστημονική» ματιά στους... υπονόμους της Αθήνας! Επειτα από ανάλυση των αστικών λυμάτων αποκαλύπτεται ότι την τελευταία πενταετία

όλο και αυξάνονται τα κρούσματα κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευτεί η χρήση αντιψυχωτικών, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Οι μετρήσεις δείχνουν ανοδική τάση και στη χρήση ορισμένων ναρκωτικών, όπως οι μεθαμφεταμίνες και το ecstasy. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «Environmental Science and Technology» και υπογράφεται από διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Θωμαΐδη. «Από το 2006 είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ότι αναλύοντας τα λύματα μιας περιοχής μπορείς να πάρεις σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την κατανάλωση ουσιών, για τον τρόπο ζωής των κατοίκων και για το επίπεδο της υγείας τους. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν επικεντρωμένες στα ναρκωτικά» εξηγεί στην «Espresso» ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Με το ξέσπασμα της κρίσης, το 2010, σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μελετήσουμε όχι μόνο τα ναρκωτικά, αλλά και τυχόν αλλαγές στη χρήση φαρμάκων».

Σε επιλεγμένα χρονικά διαστήματα από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2014 η ομάδα του κ. Θωμαΐδη έπαιρνε δείγματα λυμάτων από την ΕΥΔΑΠ και τα ανέλυε στο εργαστήριο, όπου καταγράφηκαν οι συγκεντρώσεις 148 χημικών ουσιών. Τα αποτελέσματα που πήραν προκαλούν σοκ. Μέσα σε πέντε χρόνια, η χρήση αντιψυχωτικών από τους Αθηναίους αυξήθηκε κατά 35 (!) φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11! Επίσης, κατά 13 φορές αυξήθηκε η κατανάλωση αντιυπερτασικών, ενώ διπλασιάστηκε η χρήση φαρμάκων κατά της επιληψίας.

«Η μελέτη δείχνει εμμέσως τη χειροτέρευση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η αύξηση των ψυχοφαρμάκων συσχετίζεται με τη μείωση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας» τονίζει ο κ. Θωμαΐδης. Αντίθετα, σημαντική μείωση καταγράφηκε στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των δαπανών για την υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα