Η δεκαετία εκτόξευσης της Αλουμίνιον

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ παραγωγή-μαμούθ και οι εξαγωγέςΗ δεκαετία εκτόξευσης της ΑλουμίνιονΣάββατο, Νοέμβριος 26, 2016 - 15:00

Με επενδύσεις άνω των 600.000.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας στην Αλουμίνιον «δεν έχουμε πια να φοβόμαστε πολλά πράγματα για το μέλλον» δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής πραγματοποιήθηκε

η παρουσίαση του άρτι ολοκληρωθέντος δεκαετούς επενδυτικού πλάνου της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), που συμπίπτει με την επέτειο μισού αιώνα λειτουργίας της ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας.

Η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος «πίστεψε στη δυναμική της ΑτΕ και πολλαπλασίασε την αξία της στον χρόνο». Ετσι, «δέκα χρόνια αδιάλειπτης επενδυτικής πορείας ήταν αρκετά για να μετασχηματίσουν την Αλουμίνιον της Ελλάδος σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου διεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι συνολικές επενδύσεις -ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές- που έγιναν στο συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.

«Η εκτόξευση της ΑτΕ στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αντικατοπτρίζει τη σημαντική συνεισφορά της στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και τη συμβολή της στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Με πρωτοποριακές κινήσεις και καινοτόμο προφίλ θέτει τις βάσεις για μια ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστική, που διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο διεθνές περιβάλλον».

Πολυετής προσπάθεια

Ομως χρειάστηκε σοβαρή και πολυετής προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί κίνδυνοι που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία η ιστορική βιομηχανία, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος. Οπως εξήγησε, η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν με την αποχώρηση της γαλλικής Pechiney το 2005, η δεύτερη με την κατάρρευση των τιμών στα μέταλλα μετά το 2008, όταν η τιμή του αλουμινίου έχασε το ένα τρίτο της αξίας της και η ΑτΕ έχανε κάθε μέρα 1.000.000 δολάρια, και η τρίτη το 2011, όταν υποχώρησε η ζήτηση εμπορευμάτων από την Κίνα και πάλι κατέρρευσαν οι τιμές.

Εξαιτίας των απανωτών κρίσεων, έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης και πολλοί περίμεναν ότι θα συμβεί το ίδιο και με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως είπε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος. Ομως η ελληνική βιομηχανία διασώθηκε μέσω σειράς επενδύσεων και εφαρμογής προγραμμάτων περιορισμού του κόστους.

Οπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «σε διάστημα τεσσάρων ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Νύχτα μέρα εργαζόμενοι και διοίκηση δουλέψαμε για να σώσουμε το εργοστάσιο. Ο δραματικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μάς γεμίζουν με ανακούφιση. Το 2017 βρίσκει την παλιά επένδυση που εγκατέλειψε η Pechiney να έχει αναδειχθεί στο παγκοσμίως γνωστό ενεργειακό και μεταλλουργικό κέντρο της Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Από το 2005, που ο όμιλος Μυτιληναίος εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος, προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600.000.000 ευρώ, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και την καινοτομία, και οδήγησε την ιστορική αυτή βιομηχανία στο μέλλον ανταποδίδοντας αξία τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην ελληνική οικονομία.

Η τελευταία επένδυση, που ουσιαστικά επισφραγίζει την πρώτη αυτή δυναμική δεκαετία, είναι η εγκατάσταση μιας νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας, ονομαστικής δυναμικότητας παραγωγής 1.350 t ανά ημέρα, που αντικαθιστά προηγούμενες μονάδες πεπερασμένης τεχνολογίας και υψηλής θερμικής κατανάλωσης. Πρόκειται για έργο που μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ευελιξία της παραγωγής.

Λαμπρή πορεία

Ο Ευ. Μυτιληναίος είπε ότι «όταν πριν από 50 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τοποθετούσε τον θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη λαμπρή πορεία και τη συμβολή του βιομηχανικού συμπλέγματος στην ελληνική οικονομία».

«Σήμερα κλείνει ο κύκλος της πρώτης δεκαετίας μας, που αποτελεί την αφετηρία για τη νέα εποχή. Το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακράν το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Συνεχίζουμε γιατί στη βιομηχανία ο εκσυγχρονισμός, οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας δεν σταματούν ποτέ. Θέλουμε το Αλουμίνιό μας να αποτελέσει το λιθαράκι για το χτίσιμο ξανά της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα εποχή».

Ο Ευ. Μυτιληναίος έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αναμνηστικό ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από την παραγωγή της βιομηχανίας, που κατασκευάστηκε από σκραπ αλουμινίου.

Η παραγωγή-μαμούθ και οι εξαγωγές

Σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζομένους ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρία Δελφοί - Δίστομον, που παράγει τον βωξίτη. Η Αλουμίνιον έχει ετήσια παραγωγή 800.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου, το οποίο αποτελεί και το πρώτο σε εξαγωγές βιομηχανικό προϊόν της Ελλάδας.

«Με οδηγό τη στρατηγική εξωστρέφειας που διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου, η Αλουμίνιον της Ελλάδος σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί συνεχώς νέες επενδύσεις». Ετσι «αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί βασικό και ισχυρό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας, καθώς στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου με αποτέλεσμα το 2015 να αναδειχθεί στον 1ο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 19,2% των συνολικών εξαγωγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα