Η Ελληνίδα ηθοποιός Χρυσή Συλαϊδή έχει αφήσει το στίγμα της στις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης

12:26 7/8/2020 - Πηγή: Espresso

Αποφασισμένη να «ποτίσει» με τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα τις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης άφησε πίσω της την οικογένεια και τη βολή της και έφυγε για την άλλη άκρη της γης, με το πάθος της για την υποκριτική να είναι η κινητήριος δύναμή της.

Ο λόγος για τη Χρυσή Συλαϊδή, ένα καλλιτεχνικό αστέρι, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αμερική και πρωταγωνιστεί σε εξαιρετικές παραστάσεις στο θέατρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Espresso,

το ευρύ πολιτισμικό και κοινωνικό πεδίο της Χρυσής προέρχεται από το πολυδιάστατο υπόβαθρό της. Μέλος μιας οικογένειας επιστημόνων και πτυχιούχος Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ίδια βρήκε το κάλεσμά της στο θέατρο και την υποκριτική. Η σχέση της με το θέατρο ξεκίνησε από τα 12 της, όταν ήταν η κορυφαία του Χορού σε παράσταση της τραγωδίας «Βάκχες» του Ευριπίδη από τη θεατρική ομάδα της Νέας Γενιάς Ζηρίδη, όπου ήταν μαθήτρια γυμνασίου και λυκείου. Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και στα 25 της, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Οικονομικά, αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο θέατρο και να εξερευνήσει το εξωτερικό.

Αυτή που τράβηξε εξαρχής το ενδιαφέρον της Χρυσής ήταν η διάσημη σχολή της Stella Adler στο Μανχάταν, με ιστορία από το 1949 και με διακεκριμένους αποφοίτους, όπως ο Μάρλον Μπράντο, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Ντελ Τόρο. Όταν της δόθηκε η ευκαιρία, ταξίδεψε στην Αμερική και πέρασε από τις ιδιαίτερα δύσκολες διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να πάρει το «εισιτήριο» για τη σχολή. Μάλιστα, στις οντισιόν συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα από όλες τις χώρες του κόσμου.

Μόλις πέντε ημέρες μετά την οντισιόν, η Χρυσή Συλαϊδή έλαβε το πολυπόθητο γράμμα της αποδοχής της στην παγκοσμίου φήμης σχολή και για τα επόμενα τρία χρόνια σπούδασε με διάσημους καθηγητές, όπως η Betsy Parris, καθηγήτρια μεγάλων ονομάτων του αμερικανικού θεάτρου, μεταξύ αυτών της Meryl Streep, του Andrew Wade, head της φωνητικής και του λόγου στο περίφημο Royal Shakespeare Company του Λονδίνου για 15 χρόνια και του Bill Bowers, του πιο καταξιωμένου μίμου με μεγάλη καριέρα στο Βroadway. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Χρυσή ζει πια στη Νέα Υόρκη. Στο διάστημα αυτό τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων και είχε την τιμή να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα.

Οι εμφανίσεις της σε παραστάσεις off Broadway, αλλά και στο ανεξάρτητο off-off Broadway που διακρίθηκαν σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ, οι ταινίες μικρού μήκους, η συμμετοχή της σε παραγωγές της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, η συνεργασία της με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια και τέλος η δημιουργία του TeamTheatre, ενός International Theatre Company με βάση την πόλη της Νέας Υόρκης, της έδωσαν τη δυνατότητα να ενταχθεί φέτος στη λίστα των τιμώμενων καλλιτεχνών του Global Forms Theatre Festival!

H Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και η δουλειά της τιμήθηκαν και παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το διακεκριμένο Rattlestick Playwrights Theater και έχει στόχο να τιμήσει τις σημαντικότερες παγκόσμιες καλλιτεχνικές φωνές που ζουν στην Αμερική. Η Χρυσή Συλαϊδή συμμετείχε στο φεστιβάλ με το προσωπικό της project «Time Zone Free», ένα οπτικοακουστικό live στο οποίο συμμετείχαν 13 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Στόχος της παραγωγής ήταν να γιορτάσει τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες που ζουν στη Νέα Υόρκη, σε μία περίοδο που ο φόβος για τη διαφορετικότητα στην Αμερική ολοένα και κορυφώνεται εξαιτίας του κορονοϊού. Στο φινάλε του φεστιβάλ παρουσιάστηκε η συμμετοχή της στην ταινία-ντοκιμαντέρ «Through My Eyes», που εστιάζει στις ζωές των μεταναστών καλλιτεχνών οι οποίοι έμειναν στην Αμερική μακριά από τις πατρίδες τους, μεσούσης της πανδημίας.

Η Χρυσή δουλεύει ασταμάτητα με στόχο να ενθαρρύνει συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε θετικές κοινωνικές αλλαγές, θα θεραπεύσουν και θα εμπλουτίσουν την παγκόσμια κοινότητα μέσω της τέχνης, που υπερνικά εμπόδια και σύνορα, που μας φέρνει κοντά και εξυμνεί την ανθρωπιά μας ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, προτιμήσεων ή χρώματος. Το «Through My Eyes», αφού προβληθεί σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά φεστιβάλ, μετά το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμο οnline σε video streaming websites.

Keywords
Τυχαία Θέματα