Η ιστορία της «πράσινης» Φώφης

ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ιστορία της «πράσινης» ΦώφηςΤρίτη, Ιούνιος 16, 2015 - 15:22

Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το μακρινό 1974 στο «τιμόνι» του έχουν βρεθεί πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ολοι τους άνδρες. Πλέον και ύστερα από αρκετά χρόνια τον (μικρό πάντως) προεδρικό θώκο θα απολαμβάνει μια γυναίκα, η Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν φαβορί και μάλιστα κατάφερε από την πρώτη Κυριακή να εκλεγεί στη θέση του (τελειωμένου) Ευάγγελου Βενιζέλου.

Φυσικά η επιτυχία της δεν οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική διαδρομή της, αλλά κυρίως στο βαρύ όνομα που κουβαλά.

Ο πατέρας της, ο Γιώργος Γεννηματάς, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, στοιχεία στα οποία «πάτησε» η Φώφη ώστε να καταλάβει την ηγεσία.

Για να φτάσει λοιπόν να αναλάβει τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη χρειάστηκε όχι μόνο να περιμένει αρκετά, αλλά και το κόμμα να βρεθεί στο ναδίρ. Η πολιτική καριέρα της ξεκίνησε από τη Νομική Σχολή στην οποία φοιτούσε, καθώς μόλις πέρασε στο πανεπιστήμιο εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ. Μάλιστα, σχεδόν δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει, και το 1987 -σε ηλικία 22 ετών (!)- διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία εργάζεται έως σήμερα. Η δουλειά γραφείου φαίνεται πάντως ότι δεν της άρεσε και έτσι αφιέρωσε πλήρως την καριέρα της στην πολιτική, στηριζόμενη στην αναγνώριση που της πρόσφερε το επίθετό της.

Τελικά εξαργυρώνει την προσπάθειά της το 2000, καθώς πρώτη φορά εισέρχεται στην ελληνική Βουλή. Οχι για πολύ, αφού βλέπει την ευκαιρία να μακροημερεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι το 2003, διαβλέποντας την άνοδο της Ν.Δ. και τη διαρκή πτώση του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνει τον βαρύγδουπο τίτλο «υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς». Εκείνη την περίοδο μάλιστα ανεβαίνει για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας (έχοντας ήδη αποκτήσει ένα παιδί, την Αμαλία, από το πρώτο γάμο της). Στις 13 Ιουνίου παντρεύεται με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά, τον Γιώργο (11 χρόνων) και την Κατερίνα (9 χρόνων).

Το 2003 ωστόσο άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες αλλά και οι φωνές που κατηγορούσαν την 51χρονη πολιτικό για διπλοθεσία. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονταν ότι από τον μισθό της στην Εθνική Τράπεζα και από αυτόν της υπερνομάρχη έβαζε μηνιαίως στον λογαριασμό της περί τα 7.600 ευρώ, κάτι που η ίδια αρνιόταν μετά βδελυγμίας.

Η παραίτηση

Προκειμένου να ξεφύγει από τις κακοτοπιές, το 2007 παραιτείται από τη θέση της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς ώστε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ομως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο Αρειος Πάγος έβαλε στοπ στην υποψηφιότητά της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Κατάφερε ωστόσο έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις και ακολουθώντας θεραπευτική αγωγή στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης να ξεπεράσει τον εφιάλτη. «Βλέπεις ποιοι είναι πραγματικά δίπλα σου από αγάπη, με πραγματική διάθεση να σε στηρίξουν» έλεγε αργότερα.

Την ολική επαναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή την οφείλει στον Γ. Παπανδρέου, όταν το 2009 της ανέθεσε τη θέση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία άλλα κυβερνητικά πόστα. Αντιθέτως, οι πολίτες φρόντισαν στις εκλογές του 2012 να της γυρίσουν την πλάτη, μη επιτρέποντάς της την είσοδο στη Βουλή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να την τοποθετεί αρχικά εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ομως, επειδή προφανώς ο τέως πλέον πρόεδρος του κόμματος της χρωστούσε (την είχε τοποθετήσει το 2012 πίσω από τον Πύρρο Δήμα στο Επικρατείας και το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνο έναν), τη διόρισε τον Ιούνιο το 2013 στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας. Η προσφορά της εκεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα