Η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει πιο καθαρή!
Θα «σταθεί» ξανά, ύστερα από δέκα ολόκληρους μήνες, στο πόστο της, στην κορυφή της επιβλητικής σκάλας «Νταρού» του Μουσείου του Λούβρου. Πολύ πιο καθαρή, σχεδόν λευκή, η «Νίκη της Σαμοθράκης» γύρω στις 14 Ιουλίου θα επιστρέψει στη θέση της έχοντας επανακτήσει την αίγλη της.
Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της αποκατάστασης του κορυφαίου γλυπτού αποκάλυψε κατά την προχθεσινή του διάλεξη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Μουσείου του
«Οι επισκέπτες διατηρούν μια συναισθηματική σχέση με το μνημείο αυτό» δήλωσε ο φιλέλληνας επιστήμονας, ο οποίος επί σειρά ετών είχε πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Ελλάδα. «Γι' αυτό και στην πρόσφατη καμπάνια που διοργανώσαμε για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτό, υπήρχαν άνθρωποι που έδωσαν ακόμη και 10 ευρώ. Είναι ένα γλυπτό που "μιλάει" σε πολλούς».
Κατά τον ίδιο, η αποκατάσταση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν επιτακτική ανάγκη, καθότι ετησίως 700.000 άτομα ανεβαίνουν στη βάση του νηόσχημου αγάλματος επιφέροντας σημαντικές φθορές σε αυτό. «Ετσι προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα δομής. Το άγαλμα επιπλέον είχε αποκτήσει καφέ χρώμα, λόγω γήρατος».
Μετακίνηση
Η χαρτογράφηση των γύψινων στοιχείων του γλυπτού είχε αρχίσει από τη δεκαετία του '90. «Η μεταφορά του ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για εμάς» ανέφερε ο ίδιος. «Μιας και το άγαλμα ζυγίζει δύο τόνους, ενώ η βάση του πέντε, καταλήξαμε ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί από το μουσείο. Απλώς έπρεπε να μετακινηθεί σε διπλανή αίθουσα. Μάλιστα είμαστε η πρώτη γενιά ερευνητών από το 1945 που είδε από κοντά το μνημείο και είχε την ευκαιρία να το μελετήσει. Διότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές εργάζονταν από φωτογραφίες του».
Χαρακτηριστικό ήταν πως εντάχθηκαν στο γλυπτό και πολλά θραύσματά του, τα οποία ήταν ξεχασμένα στις αποθήκες του μουσείου. «Το γλυπτό ήταν πολύ πιο βρόμικο στο πίσω μέρος του. Τώρα βέβαια, μετά την αποκατάσταση, τα δεδομένα έχουν αλλάξει».
Το 2015 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης
Η... νέα «Νίκη της Σαμοθράκης» έχει πλέον καθαρή μορφή, ενώ και δομικά πλέον είναι πιο σταθερή. Η συντήρησή της βοήθησε τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη μορφή ακόμη και τη χρονολόγηση του γλυπτού, επαληθεύοντας αυτό που ήδη γνώριζαν οι επιστήμονες: πως αν και το μνημείο είναι αρχαίο, δέχτηκε σημαντικές τροποποιήσεις τον 19ο και τον 20ό αιώνα. «Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε φιλοτεχνήθηκε, υπολογίζουμε πως δημιουργήθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.» λέει ο κ. Μαρτίνεζ και τονίζει πως η συντήρηση του γλυπτού θα συνεχιστεί μέχρι το 2015. Τότε θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνιά του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Ελένη Μενεγάκη: Έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσε πόσα θα πάρει η...
- Πολίτη: Σε διάσταση με το σύζυγο της
- Τα SOS της εβδομάδας, από 6/6 έως 12/6
- Γιώργος Λιάγκας: Αυτός είναι ο λόγος που κατηγορεί την Μελέτη
- Γνωστός ηθοποιός δήλωσε: «H Λέχου χρειάζεται εξημέρωση»
- Επεσαν μέσα στην αγκαλιά του αρχηγού!
- Μάθε τι ενώνει Μενεγάκη - Χατζηνικολάου!
- 12 διαφημίσεις που έχουν σκοπό να μας σοκάρουν -και το καταφέρνουν
- Πέτρος Κωστόπουλος: Η νέα αιχμηρή δήλωση για την Ηλιάδη
- Η Ελένη «αναστατώνει» τους τηλεθεατές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Espresso

- Τελευταία Νέα Espresso
- Η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει πιο καθαρή!
- Π.Καμμένος: Οποιος φοβάται, να φύγει»!
- Επεσαν μέσα στην αγκαλιά του αρχηγού!
- Κομψότητα και στιλ
- «Νεράιδα» στη λίμνη
- Φιλάκια-βάλσαμο από την Τζένη του
- Ο βασιλιάς στον θρόνο του
- Ενα AK47 με νότες αντί για σφαίρες!
- «Mην μιλήσετε στο μικρόφωνο για να κερδίσετε δέκα δολλάρια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- MIGATO "Summer Camp" Campaign
- Πολίτη: Σε διάσταση με το σύζυγο της
- Η δημόσια συγγνώμη του Μουτσινά στην Ηλιάδη
- Μαρακάκης-Μαντούβαλου: Τρυφερά χάδια και… φαγητό στην Βουλιαγμένη
- Τα «έχωσε» η Μπακοδήμου σε Μουτσινά για τις χθεσινές δηλώσεις του για την Ηλιάδη
- Δραστικά μέτρα για την ασφάλεια της North, παίρνει ο Kanye West
- Δύο διορθωτικά δελτία τιμών φαρμάκων, εν όψει ανασχηματισμού
- Τσαλιγοπούλου και Κανά τραγουδούν για το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος»
- Ελλάδα: 1.274.843 άνεργοι ζουν ανάμεσα μας