Η οδύσσεια ενός χριστιανού

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ οδύσσεια ενός χριστιανούΤρίτη, Οκτώβριος 7, 2014 - 16:44

Αλλοι πιστεύουν πως είναι Τούρκος, ενώ άλλοι αμφισβητούν την ελληνική ταυτότητά του. Η ζωή του έχει μετατραπεί σε σωστό εφιάλτη, αφού για την Τουρκία είναι Ελληνας και για την Ελλάδα είναι Τούρκος, ενώ στη Γερμανία, όπου ζει πια μόνιμα, το θέμα με τα δύο κύρια ονόματα στην ταυτότητά του του δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς οι Αρχές δυσκολεύονται να δεχτούν πως τα ονόματα Στυλιανός και Μουράτ ανήκουν στο ίδιο και το αυτό πρόσωπο.

Ο 31χρονος σήμερα

κάνει έκκληση, μέσω της αίτησης που έχει καταθέσει στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, να απαλειφθεί από τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του το όνομα Μουράτ, καθώς έχει σταθεί εμπόδιο σε πολλές φάσεις της ζωής του.

Το ιστορικό

Οπως περιγράφει μέσα από το ιστορικό που έχει καταθέσει μαζί με την αίτησή του, που περιμένει να συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ο ίδιος όχι μόνο διαθέτει ελληνική ιθαγένεια, αλλά και οι δύο του γονείς είναι Ελληνες χριστιανοί. Στην εξιστόρηση της ζωής του ο Στυλιανός - Μουράτ αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στον τόπο γέννησής του, στην απόφαση των γονιών του να τον δηλώσουν στον ληξίαρχο με δύο κύρια ονόματα, αλλά και σε όλα όσα συνέβησαν στη ζωή του με την επιστροφή της οικογένειας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Στυλιανός - Μουράτ εξηγεί πως γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς μέχρι τότε η οικογένειά του διέμενε εκεί και πως σε ηλικία δύο ετών αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα. «Κατά τον χρόνο της γέννησής μου και της ονοματοδοσίας μου οι γονείς μου δεν γνώριζαν εάν θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία και εάν θα ανατραφώ εκεί ως τέκνο Ελλήνων μεταναστών ή αν η οικογένεια θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Ετσι όταν έγινε η δήλωση στον Τούρκο ληξίαρχο επέλεξαν, εκτός από το ελληνικό όνομα Στυλιανός να μου δώσουν και το τουρκικό όνομα Μουράτ, προκειμένου να διευκολύνουν τυχόν ανάγκη ένταξής μου στην τουρκική κοινωνία».

Με το τουρκικό όνομα οι γονείς του θεώρησαν πως του εξασφάλιζαν την αποδοχή από τους γηγενείς Τούρκους, όμως δεν υπολόγιζαν τι θα συνέβαινε με τη μετακίνησή τους στην Ελλάδα. «Στη συνέχεια εγώ καμία σχέση δεν είχα ούτε διατήρησα με την Τουρκία. Μεγάλωσα στην Ελλάδα και φοίτησα σε ελληνικό σχολεία. Φοίτησα επιτυχώς στο ΤΕΙ Πειραιά, στη σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, από το οποίο έλαβα το πτυχίο μου.

»Εχω ελληνικό διαβατήριο και ελληνική αστυνομική ταυτότητα... Οι Ελληνες συμπατριώτες μου θεωρούν ότι είμαι τουρκικής καταγωγής έστω από τον έναν γονέα, γι’ αυτό και ονομάζομαι Μουράτ, κάτι που δεν ισχύει και από παιδί αντιμετώπιζα πλείστα προβλήματα κοινωνικής αποδοχής και ενσωμάτωσης στο σχολείο, στον Στρατό, στη φοιτητική μου ζωή κ.α.» εξηγεί ο Στυλιανός - Μουράτ.

Θύμα ρατσισμού

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, στην Ελλάδα έπεσε πολλές φορές θύμα ρατσισμού, αφού από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια του οι συμμαθητές του απέφευγαν να τον κάνουν παρέα. Ακόμα και την εποχή που αναζητούσε δουλειά δυσκολευόταν να βρει, αφού όσο και αν προσπαθούσε να πείσει τους εργοδότες του να τον προσλάβουν, εκείνοι του έλεγαν πως προτιμούσαν να συνεργαστούν με κάποιον Ελληνα παρά με κάποιον με τουρκικό όνομα. Το όνομα Μουράτ όμως του δημιουργεί προβλήματα και σήμερα που ζει μόνιμα στη Γερμανία. «Αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα με την πολιτεία την ελληνική αλλά και τη γερμανική, καθόσον σε ορισμένα έγγραφα αναφέρομαι ως “Στυλιανός” και σε άλλα ως “Μουράτ”, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις συναλλαγές μου με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού μέχρι σήμερα φέρω δύο κύρια ονόματα. Στη Γερμανία δεν μπορούν να πιστέψουν πως τα δύο τόσο διαφορετικά ονόματα μεταξύ τους ανήκουν σε ένα πρόσωπο».

Χαρακτηριστικό είναι πως το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη χρειάστηκε, έπειτα από δικές του πιέσεις, να εκδώσει έγγραφο το οποίο πιστοποιεί πως σε κάθε περίπτωση ο Στυλιανός - Μουράτ είναι ένα πρόσωπο.

Οπως αναφέρει στην «Espresso» ο δικηγόρος Δημήτρης Βιδάκης που έχει αναλάβει με σεβασμό από την πρώτη κιόλας στιγμή την υπόθεση: «Τα προβλήματα που του έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά και σοβαρά.

»Γι’ αυτό στοιχειοθετείται σπουδαίος λόγος για τη μεταβολή του κυρίου ονόματος και τη διόρθωση - τροποποίηση της ληξιαρχικής πράξης, αφού η διατήρηση του δεύτερου κυρίου ονόματος “Μουράτ” και η μη διόρθωση - τροποποίηση της ληξιαρχικής πράξης θα έχει δικαιολογημένα ανεπιθύμητες συνέπειες. Αλλωστε δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς την αλλαγή του κυρίου ονόματος που του δόθηκε, εφόσον αυτό έχει δικαιολογημένα μη επιθυμητές συνέπειες».

Θάνος Μακρογαμβράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα