Η «τελευταία ζαριά» τη Δευτέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜε το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα αναστενάζει στα γκισέ των τραπεζώνΗ «τελευταία ζαριά» τη ΔευτέραΣάββατο, Ιούνιος 20, 2015 - 16:00

Το μέλλον της χώρας κρίνεται σε λίγες ημέρες μέσα σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις - Η τελεσιγραφικού χαρακτήρα Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας, το Eurogroup και η ΕΚΤ - Συμφωνία ή ρήξη; - Κάνουν φτερά οι καταθέσεις.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Η τελευταία ζαριά», «όλα ή τίποτα» «η Μεγάλη

Δευτέρα της Αθήνας», όποια παραλλαγή και αν πάρουμε, η ουσία παραμένει ίδια: τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ορίστηκε για τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Η χώρα βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο όσο και ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν αν οδηγηθούμε σε συμφωνία, ενδεχομένως και με τη μορφή παράτασης-ανάσας ή σε ρήξη. Την ίδια ώρα επικρατεί αναβρασμός στα γκισέ των τραπεζών. Μόνο μέσα στην εβδομάδα έφυγαν καταθέσεις σχεδόν 3-4 δισ. ευρώ, με την ανησυχία των πολιτών να χτυπάει κόκκινο μπροστά στο ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων ή και ενώπιον του φόβου να βρουν κλειστές τις τράπεζες από Τρίτη.

Συμφωνία ή ρήξη

Χθες το Μαξίμου χαιρέτισε τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ως θετική εξέλιξη στον δρόμο για συμφωνία, με τον πρωθυπουργό, που λοξοκοιτάζει πάντως προς τη Ρωσία, να αναφέρει ότι «επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής», ξορκίζοντας τα σενάρια τρόμου. Παράλληλα και η κυβέρνηση «παίζει» το σενάριο της παράτασης του προγράμματος για κάποιους μήνες, ίσως και με εξάμηνη διάρκεια, βασιζόμενη σε «γραμμές» που σχετίζονται με το «δημοσιονομικό - χρηματοδοτικό - αναπτυξιακό» τρίπτυχο, συν την αναφορά στο χρέος, με την Ευρώπη να πιέζει για τη δική της «βαριά λίστα» (δημοσιονομικό κενό, Ασφαλιστικό, εργασιακά κ.λπ.), θέτοντας χαρακτήρα τελεσιγράφου για τη Δευτέρα.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πολιτικό θερμόμετρο θα «χτυπήσει κόκκινο», καθώς θα έχουμε επαφές μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με αξιωματούχους της Κομισιόν και των θεσμών, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους, μήπως και υπάρξει σύγκλιση λίγο πριν από το «σημείο μηδέν». Παράλληλα, πηγές κάνουν λόγο για νέα επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ίσως και με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ και στο εσωτερικό όλοι οι πολιτικοί συναντώνται... με όλους!

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup προκειμένου να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις, ενώ και η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης, για την παροχή και άλλης έκτακτης χρηματοδότησης, αφού η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι οριακή! Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες, σε τρεις ενδεχομένως έκτακτες συνεδριάσεις ή συνόδους κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας. Τα επόμενα 24ωρα φαντάζουν ως η τελευταία ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ελλάδα, εκτός αν δοθεί ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα