Ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές και τεχνικοί φόρεσαν μάσκες και βγήκαν στον δρόμο ζητώντας την οικονομική στήριξη του κλάδου τους

15:44 8/5/2020 - Πηγή: Espresso

Στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας βγήκαν χθες οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι οποίοι ζήτησαν, τηρώντας τις αποστάσεις που επιβάλλουν τα μέτρα για τον COVID-19, την οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς, καθώς ο κλάδος τους έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από το lockdown.

Στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα τη φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ

«ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποί του», οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές και τεχνικοί, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, μη ξεχνώντας όμως να φορέσουν μάσκες και να κρατήσουν αποστάσεις, διαδήλωσαν για τα αιτήματα του κλάδου τους.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Κιμούλης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Τάνια Τρύπη, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Ράντου, η τηλεοπτική «Παγώνα» Δανάη Λουκάκη και ο «Μελέτης» Γιώργος Γεροντιδάκης από τις «Αγριες μέλισσες». Εκεί ήταν και ο Αργύρης Πανταζάρας, που πρωταγωνιστεί στο «Κόκκινο ποτάμι». Να σημειωθεί ότι οι δύο μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες της φετινής σεζόν είχαν «παγώσει» τα γυρίσματά τους εν μέσω πανδημίας, με τους συντελεστές να βιώνουν την αβεβαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο κοινό κάλεσμα για την κινητοποίηση που εξέδωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών τονιζόταν: «Η πανδημία χτύπησε τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν από τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕΝ μείναμε σιωπηλοί!»

Χωρίς εισόδημα

Παράλληλα, επισήμαναν πως στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν. «Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν τον Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τα αιτήματά των ανθρώπων του πολιτισμού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μηνιαίο επίδομα ενίσχυσης 535 ευρώ για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του θεάματος, άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και άλλα μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων.

Στον Λευκό Πύργο

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο. Ανάμεσά τους ήταν και μουσικοί, οι οποίοι φορώντας προστατευτικές μάσκες και μαντίλια στο πρόσωπο και κρατώντας στο χέρι τα μουσικά τους όργανα «αλυσοδέθηκαν» με κόκκινη και άσπρη κορδέλα στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, ενώ άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα «support art workers» για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της τέχνης.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο κινητοποιήσεις, η πρώτη -την οργάνωσε το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών- έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, και η δεύτερη στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά στο δημοτικό θέατρο Απόλλων. Και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας. Τέλος, τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα ένωσαν και οι άνθρωποι του πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα