«Καμπανάκι» για το αλκοόλ

ΥΓΕΙΑ«Καμπανάκι» για το αλκοόλΔευτέρα, Αύγουστος 14, 2017 - 14:45

Ενα ποτήρι κρασί ή μπίρα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος

Ενα ποτήρι κρασί ή μπίρα την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, προειδοποιούν ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου. Η ερευνητική ομάδα του Brown Universithy, η οποία πέρυσι απέδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, τώρα ανακάλυψε ότι μπορεί να προκαλέσει και τους άλλους δύο τύπους καρκίνου του δέρματος.

Η επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό

«British Journal of Dermatology», δερματολόγος Eunyoung Cho και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα στοιχεία 13 ερευνών που αφορούσαν τη σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος που δεν έχει σχέση με το μελάνωμα. Χαρακτηριστικό του εύρους των συγκεκριμένων μελετών είναι ότι μόνο μία από αυτές που είχε διεξαχθεί στη Βρετανία είχε παρακολουθήσει 95.241 εθελοντές σε περίοδο 30 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα κινδυνεύουν σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν αλκοόλ κατά 11% περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο βασικο-κυττάρων (BCC) και κατά 7% περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο πλακωδών κυττάρων (SCC) του δέρματος. Πριν από έναν χρόνο η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και του τρίτου τύπου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος, κατά 13%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για την εμφάνιση του καρκίνου στο δέρμα ευθύνονται οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον οργανισμό μετά τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Συγκεκριμένα, εξηγούν οι ερευνητές, η αιθανόλη που περιέχεται στο αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει την ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί τελικά να καταστρέψει το DNA των κυττάρων του δέρματος. «Γενικά, ο μεταβολισμός της αιθανόλης παίζει κομβικό ρόλο στην καρκινογένεση, καθώς η ακεταλδεΰδη που παράγεται είναι καρκινογόνος ουσία η οποία αναστέλλει τη λειτουργία του μηχανισμού επισκευής του DNA» εξηγεί η Eunyoung Cho. Προσθέτει ότι παράγονται επίσης ενεργές χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν βλάβες στο DNA και συμβάλλουν στη δημιουργία μεταλλάξεων, οδηγώντας τελικά στον καρκίνο.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα