Καφεδάκι το αντικαταθλιπτικό είναι η... απάντηση στην κρίση

Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, ο καφές, μπορεί να κρύβει τη λύση στη στεναχώρια που μας προκαλεί η κρίση. Η όλη τελετουργία της απόλαυσης του καφέ μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση όχι μόνο επειδή είμαστε χαλαροί, αλλά και επειδή τα συστατικά του αγαπημένου μας ροφήματος έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένες στο ήμισυ πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σχέση με όσους είτε δεν πίνουν καθόλου

είτε επιλέγουν καφέ χωρίς καφεΐνη. Η μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «World of Biological Psychiatry», υπογραμμίζει την ευεργετική δράση του «πλήρους» καφέ. «Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, ήμασταν σε θέση να αξιολογήσουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης καφεϊνούχων ποτών και μη καφεϊνούχων και διαπιστώσαμε ότι το πιο πιθανό είναι τα καφεϊνούχα να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κατάθλιψης» εξηγεί ο δρ Μάικλ Λούκας του Τμήματος Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σε συστηματική ανασκόπηση τριών μεγάλων αμερικανικών μελετών, στις οποίες πήρε μέρος μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον χώρο της υγείας, συγκεντρώθηκαν δεδομένα τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να ανακαλύψουν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ενήλικων ανδρών και γυναικών που πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι μειωμένος κατά 50% περίπου σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν να πιουν καφέ χωρίς καφεΐνη ή που πίνουν μόνον ένα ή και καθόλου καφέ. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανάλωση καφεΐνης όχι μόνον από τον καφέ, αλλά κι από ροφήματα όπως το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην ικανότητα της καφεΐνης να διεγείρει όχι μόνο το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και να δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, διεγείροντας την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Μεταξύ αυτών είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι ενήλικα άτομα που έχουν πρόβλημα κατάθλιψης δεν πρέπει να πιεστούν να καταναλώσουν περισσότερη καφεΐνη απ' όση ανέχονται. Αυτό θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα