Κηδείες με τεφτέρι

16:23 9/7/2015 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝΚηδείες με τεφτέριΠέμπτη, Ιούλιος 9, 2015 - 16:17

Ζητούν δανεικά από φίλους και συγγενείς, «ξεθάβουν» όσα χρήματα είχαν φυλαγμένα στο στρώμα του κρεβατιού τους και σε άλλες κρύπτες μέσα στο σπίτι, και παρακαλούν για τεφτέρι στα γραφεία τελετών πολίτες ανά τη χώρα, οι οποίοι πενθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Το capital control στο τραπεζικό σύστημα και η οικονομική

δυσπραγία έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τέλεση κηδειών. Συγκλονιστική είναι η κουβέντα ενός ιδιοκτήτη γραφείου τελετών στο Παγκράτι: «Σε λίγο τα ψυγεία στα νεκροτομεία θα γεμίσουν νεκρούς, γιατί οι συγγενείς τους δεν θα μπορούν να τους θάψουν»!

Τις τελευταίες δέκα ημέρες εκτός από τον πόνο που έχουν να διαχειριστούν οι οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, έχουν και την αγωνία να καλύψουν τα έξοδα μιας διαδικασίας η οποία είναι αδύνατον να ματαιωθεί. Η διαδικασία ανάληψης του... πενηντάρικου δένει τα χέρια των πολιτών. Ακόμα και αν υπάρχουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν μπορούν να τα «σηκώσουν» για να θάψουν τους νεκρούς συγγενείς τους, καθώς το συνολικό κόστος μιας κηδείας ξεκινά από τα 1000 ευρώ τουλάχιστον. Την ίδια στιγμή απόγνωση βρίσκονται πλέον οι ιδιοκτήτες των γραφείων κηδειών καθώς και οι δήμοι (από τη στιγμή που δεν μπορούν να πληρωθούν).

Οι ίδιοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο ο οποίος θρηνεί την απώλεια συγγενών και ακόμα κι αν έχουν την καλή θέληση αναζητώντας αγωνιωδώς τρόπους να τους βοηθήσουν, είναι πρακτικά αδύνατον, όπως σημειώνουν. «Στην αρχή έβαζα από την τσέπη μου για να καλύψω τα έξοδα των κηδειών. Και το δικό μας ταμείο όμως στέρεψε και δεν μπορώ άλλο, όσο κι αν το θέλω. Δεν υπάρχουν πια μετρητά και οι προμηθευτές μας δεν δέχονται τίποτε άλλο εκτός από πληρωμή τοις μετρητοίς» λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso» ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στα Πατήσια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του επίτιμου προέδρου της ομοσπονδίας γραφείων τελετών Κώστα Τσακίρογλου: «Ακόμα και έναν γνωστό σου να θέλεις να εξυπηρετήσεις, πλέον δεν μπορείς. Τα πάντα πρέπει να τα προκαταβάλουμε άμεσα. Αυτή τη στιγμή κι εμείς ζούμε τις οικογένειές μας με το πενηντάρικο της ημέρας. Τα γραφεία τελετών δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δουλεύουμε όπως όλοι».

Απόγνωση

Αλλος συνάδελφός του στο Παγκράτι τονίζει ότι έχει φτάσει σε έσχατα σημεία απόγνωσης και περιγράφει τι αντιμετωπίζει καθημερινά: «Οι δήμοι ζητούν για τα δικαιώματα του τάφου πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Φυσικά οι περισσότεροι δεν έχουν. Οι ιερείς είναι κάπως ελαστικοί με τις κηδείες, ζητούν όμως μετρητά για τα μνημόσυνα. Οι υπάλληλοί μας πρέπει να πληρωθούν, οι υπάλληλοι των προμηθευτών μας επίσης. Το "σεντούκι" μας στέρεψε. Συμπαραστεκόμαστε, αλλά είναι αδύνατον να κάνουμε κάτι πια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έρθει σε συνεννόηση με τους δήμους, ώστε σε περίπτωση που η οικογένεια του θανόντος δεν έχει μετρητά για το νεκροταφείο, να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δεσμεύεται ότι θα πληρώσει το ποσό στην Εφορία, όταν οι τράπεζες το επιτρέψουν. Βέβαια αυτό επαφίεται στην καλή θέληση του δημάρχου και της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας. Επιπλέον έχει ζητηθεί από τους ιερείς να μη ζητούν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα της εκκλησίας, σε περίπτωση που δεν πληρώνεται και ο δήμος. Οσον αφορά τα υπόλοιπα έξοδα της κηδείας όμως, αυτά είναι στον αέρα».

Με λίγους καλεσμένους, χωρίς δώρα και δεξιώσεις γίνονται οι γάμοι, και αν...

Η έλλειψη μετρητών αναιρεί το «ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω», αφού η αδυναμία ανάληψης των χρημάτων που απαιτεί η τέλεση γάμου οδηγεί πολλά ζευγάρια να αναβάλλουν επ' αόριστον την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους.

Οσοι δεν ακυρώνουν το μυστήριο (αφού ήδη έχουν δώσει προκαταβολές και έχουν μοιράσει προσκλητήρια) περιμένουν να έχουν λιγότερους καλεσμένους και δώρα! Οι μελλόνυμφοι «τρέμουν» κυρίως τα έξοδα της δεξίωσης, ενώ το πάγωμα των εισαγωγών και τα γενικότερα προβλήματα στην αγορά έχουν επιφέρει δυσκολίες στην τροφοδοσία των επαγγελματιών που ασχολούνται με εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη εταιρίας catering (αναλαμβάνει και γλέντια γάμων) Χρήστο Οικονόμου: «Τις τελευταίες 15 ημέρες το 70% των γάμων έχει ματαιωθεί. Στην αρχή μείωναν τους καλεσμένους. Στη συνέχεια όμως οι περισσότεροι προχώρησαν στην ακύρωση του γάμου, ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες πρώτων υλών, αλλά πολλά ζευγάρια περιμένουν ως την παραμονή του γάμου τους για να αποφασίσουν εάν θα γίνει ή θα αναβληθεί! Οπως λέει, το να οργανωθεί ένα τραπέζι γάμου μόλις μία ημέρα πριν αποτελεί... άθλο: «Η αγορά έχει νεκρώσει. Ολοι ζητούν μετρητά. Οι προμηθευτές μας ούτε καν συζητούν κάτι άλλο και φυσικά ούτε λόγος για διατραπεζική συναλλαγή» λέει.

Πλήγμα δέχονται και οι ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων, από τις ακυρώσεις στις παραγγελίες που είχαν κάνει μελλόνυμφοι για βέρες!

Η υπεύθυνη εκδηλώσεων Φαίη Οικονομίδου περιμένει πάντως μπαράζ ακυρώσεων από την επόμενη εβδομάδα: «Θα αφορούν εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν αποφασίζει να βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού δεν ξέρει τι να περιμένει το επόμενο διάστημα».

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης: «Αναμένουμε ακυρώσεις πράγματι. Πολλοί πραγματοποιούν το μυστήριο και ματαιώνουν τη δεξίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα