Κλωνοποίησαν βλαστοκύτταρα για θεραπεία ανίατων ασθενειών

Ενα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βλαστοκυττάρων κατά παραγγελία ήρθαν οι επιστήμονες. Με την τεχνική της θεραπευτικής κλωνοποίησης κατάφεραν να «αναπρογραμματίσουν» ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος και να τα μετατρέψουν σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, για να μπορέσουν στη συνέχεια να τα μετατρέψουν σε οποιονδήποτε άλλο τύπο κυττάρων. Αμεσος στόχος είναι η χρήση τους για την αντιμετώπιση διάφορων ανίατων παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι

επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον πήραν αρχικά ωάρια από νεαρές υγιείς γυναίκες και αφαίρεσαν το DNA τους. Στη συνέχεια τοποθέτησαν σε αυτά δερματικά κύτταρα που έλαβαν από ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες ή άλλες ασθένειες και τα διέγειραν με ηλεκτρισμό ώστε να τα βοηθήσουν να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν σε έμβρυα. Μετά από πέντε ή έξι ημέρες τα ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία είχαν φτάσει να έχουν το μέγεθος του κεφαλιού μίας καρφίτσας, είχαν αρχίσει να παράγουν βλαστοκύτταρα. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο οι επιστήμονες εξήγαγαν τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα (περίπου 150 στον αριθμό), διακόπτοντας την ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων. Αλλωστε, όπως επισήμαναν, απώτερος στόχος δεν είναι η ανθρώπινη κλωνοποίηση, αλλά η καλλιέργεια βλαστοκυττάρων και η χρήση τους για την ανάπτυξη «ανταλλακτικών» για τα άρρωστα ή φθαρμένα μέρη του οργανισμού. «Ανακαλύψαμε νέους τρόπους για να καλλιεργούμε βλαστοκύτταρα για ασθενείς με δυσλειτουργικούς ή κατεστραμμένους ιστούς και όργανα. Αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναγεννήσουν ή να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα και τους ιστούς και να ανακουφίσουν από ασθένειες που πλήττουν εκατομμύρια άτομα» δήλωσε ο δρ Σούκρατ Μιταλίποφ, που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες επισήμαναν ότι για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας χρησιμοποίησαν επί τούτου δερματικά κύτταρα των ίδιων των ασθενών, ώστε να μην είναι αναγκαία η χρήση ισχυρών φαρμάκων για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος και τη μη απόρριψη της θεραπείας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα