Κώδικας Ντα Βίτσι για χριστιανικά κειμήλια

ΚΟΣΜΟΣΚώδικας Ντα Βίτσι για χριστιανικά κειμήλιαΤρίτη, Νοέμβριος 3, 2015 - 12:16

Ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μελετά την αυθεντικότητα θρησκευτικών αντικειμένων

Το έντονο ενδιαφέρον γύρω από τα ιερά κειμήλια έχει εμπνεύσει ανά τους αιώνες από πιστούς και σταυροφόρους μέχρι συγγραφείς best sellers. Τώρα όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει επιστρατεύσει μερικούς από τους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς της, από μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, αφιερωμένη στη μελέτη χριστιανικών κειμηλίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Η ομάδα «Κώδικας Ντα Βίντσι» θα επιχειρήσει να

διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα για πολλά αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας στην Ευρώπη και όχι μόνο, που έχουν εμπνεύσει πίστη αλλά και μακάβριο ενδιαφέρον. Βάση της πρώτης τέτοιου είδους ερευνητικής μονάδας στον κόσμο θα είναι το Keble College, όπου θα συγκεντρωθούν ειδικοί σε τομείς όπως η μέθοδος ραδιοάνθρακα για τη χρονολόγηση των κειμηλίων, η γενετική, η οστεολογία, η χημεία, η γεωγραφία, η αρχαιολογία, οι αρχαιοελληνικές, εβραϊκές και βυζαντινές σπουδές, η εκκλησιαστική ιστορία και η θεολογία. Ανάμεσά τους και επιστήμονες που έχουν απορρίψει την άποψη ότι η Ιερά Σινδόνη φέρει το αποτύπωμα του προσώπου του Ιησού, καθώς τη χρονολογούν τη μεσαιωνική περίοδο.

Ο επικεφαλής της νέας ερευνητικής μονάδας, αναπληρωτής διευθυντής της Μονάδας Επιταχυντή Ραδιοάνθρακα της Οξφόρδης Τομ Χάιγκαμ, είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με ομάδες που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα κομμάτι ξύλο, το οποίο επί αιώνες λατρευόταν στην Ιρλανδία ως κομμάτι του Τίμιου Σταυρού, ήταν χίλια χρόνια νεότερο για να είναι αυθεντικό, αλλά και με τους ιστορικούς που είχαν επιβεβαιώσει ότι η συλλογή οστών που είχε βρεθεί σε μοναστήρι της Βουλγαρίας θα μπορούσε να ανήκει στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Λίστα αναμονής

Η νέα ομάδα του Χάιγκαμ έχει ήδη στα χέρια της μια λίστα αναμονής κειμηλίων από όλη την Ευρώπη προς απόδειξη της αυθεντικότητάς τους. «Συνειδητοποιούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων δεν είναι πιθανόν να αποτελεί αυτό που πιστεύεται. Μας ενδιαφέρει όμως ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και η πηγή προέλευσής τους» εξηγεί και προσθέτει ότι γνωρίζει πως για ευνόητους λόγους θα υπάρξουν εμπόδια στην έρευνά τους από τις εκκλησίες που θα δίνουν άδεια μελέτης των κειμηλίων τους.



Keywords
Τυχαία Θέματα