Κουνούπια «ρόμποκοπ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚουνούπια «ρόμποκοπ»Σάββατο, Ιούλιος 23, 2016 - 15:00

Τον φυσικό μηχανισμό που κάνει τα κουνούπια ανθεκτικά στα εντομοκτόνα ανακάλυψαν Ελληνες ερευνητές!

Οι ιπτάμενοι... Ρόμποκοπ έχουν αναπτύξει μια «στολή» από λιπίδια που καθυστερούν την είσοδο των χημικών στον οργανισμό τους αλλά και ειδικά ένζυμα που τα αδρανοποιούν, με αποτέλεσμα τα ενοχλητικά έντομα να μη «χαμπαριάζουν» από τα περισσότερα είδη εντομοκτόνων!

Η σημαντική ανακάλυψη ανήκει στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας και στην ομάδα του καθηγητή του

Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Βόντα, με κύρια ερευνήτρια τη Βασιλεία Μπαλαμπανίδου. Οι Ελληνες ειδικοί εστίασαν στη μοριακή διαδικασία που επιτρέπει στα συνηθισμένα κουνούπια να έχουν τόσο μεγάλη αντοχή στα χημικά, ώστε να μπορούν ακόμη και να βαδίζουν πάνω σε εμβαπτισμένες σε εντομοκτόνα κουνουπιέρες χωρίς να παθαίνουν τίποτα.

Οπως διαπίστωσαν, κάτω από την επιδερμίδα των ανθεκτικών κουνουπιών γίνεται υπερπαραγωγή λιπιδίων, τα οποία τελικά συσσωρεύονται πάνω στην επιδερμίδα τους. «Δημιουργείται έτσι ένα λιπόφιλο στρώμα, το οποίο κατακρατά και καθυστερεί την είσοδο των εντομοκτόνων στο έντομο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στα ένζυμα αποτοξικοποίησης να αδρανοποιούν τα εντομοκτόνα, που με σημαντικά επιβραδυμένους ρυθμούς πλησιάζουν τον υποκυτταρικό στόχο τους στο νευρικό σύστημα» παρατηρούν οι ερευνητές. Η δουλειά των Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εντομοκτόνων που θα σώσουν χιλιάδες ζωές στις χώρες της Αφρικής, οι οποίες μαστίζονται από την ελονοσία.

Μείωση Θανάτων

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από την ασθένεια μειώθηκαν σε ποσοστό 50% από το 2000 έως σήμερα (500.000 ζωές ετησίως), κυρίως λόγω της χρήσης εντομοκτόνων.

Ωστόσο, η βιωσιμότητα του επιτεύγματος απειλείται από την ανθεκτικότητα απέναντι στα εντομοκτόνα που έχουν αναπτύξει τα κουνούπια, τα οποία είναι ο βασικός φορέας μετάδοσης της νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα