Ληστείες κατόπιν ραντεβού

COVER STORYΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΛηστείες κατόπιν ραντεβούΔευτέρα, Ιούλιος 21, 2014 - 12:48

Ληστείες κατόπιν... ραντεβού! Αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο είχαν ανακαλύψει τα αδίστακτα μέλη επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να «γδύνουν» ανυποψίαστους πολίτες. Τους έκλειναν ραντεβού και αφού τους ξυλοκοπούσαν αλύπητα, έπειτα άρπαζαν όλα τα χρήματά τους. Δεκάδες άτομα που τους εμπιστεύτηκαν το πλήρωσαν ακριβά. Οχι μόνο έχασαν λεφτά και πολύτιμα αντικείμενα, αλλά κατέληξαν ακόμη και στο νοσοκομείο να παλεύουν για τη ζωή τους! Σύμφωνα με τη δικογραφία την οποία φέρνει σήμερα στο φως

της δημοσιότητας η «Espresso», η ληστρική συμμορία που είχε γίνει τους τελευταίους έξι μήνες ο φόβος και ο τρόμος αθώων πολιτών είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Οι κακοποιοί εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους μέσα από αγγελίες πωλήσεων και αναζητήσεων διαφόρων αντικειμένων. Τους έκλειναν ραντεβού, ενώ παράλληλα τους υπόσχονταν πως μόνο εκείνοι είχαν πραγματικά τη λύση για ό,τι έψαχναν. Το αποτέλεσμα ήταν οι ανυποψίαστοι πολίτες να πείθονται, να τους συναντούν από κοντά και στο τέλος να πέφτουν θύματα ληστείας και άγριου ξυλοδαρμού σε αρκετές περιπτώσεις.

Αλλοι τέσσερις

Οι αστυνομικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση είναι πλέον πολύ κοντά στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 είχε διαπράξει σειρά από ληστείες και παράνομες πράξεις. Εως τώρα έχουν συλληφθεί τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα που είχε τον ρόλο της τσιλιαδόρου, ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της οργάνωσης, προκειμένου να συμπληρωθεί έτσι το «παζλ» της σπείρας. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν πως οι περιπτώσεις των ληστειών θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν εξιχνιαστεί έως σήμερα κι αυτό επειδή θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως εξακολουθούν να υπάρχουν θύματα που λόγω φόβου ή εκβιασμών που έχουν δεχτεί, δεν έχουν ακόμη καταγγείλει την περίπτωσή τους στους αστυνομικούς.

Μια γυναίκα σε ρόλο τσιλιαδόρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δικογραφία παρουσιάζουν τα στοιχεία εκείνα μέσα από τα οποία προκύπτουν οι ρόλοι που είχαν αποδοθεί σε κάθε μέλος ξεχωριστά της εγκληματικής οργάνωσης που με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος διέπραττε ληστείες και εκβιασμούς. Ο ρόλος του αρχηγού ανήκε στο μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος, το οποίο κάθε φορά οργάνωνε τη σύνθεση της ομάδας, ενώ είχε την ευθύνη να στρατολογεί και νέα μέλη. Επίσης ήταν αυτό που κατά τη διάρκεια της κάθε ληστείας έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη για τις κινήσεις τους, ενώ είχε και την υψηλή εποπτεία.

Τα δύο πιο δυνατά άτομα, που είχαν οριστεί από τον αρχηγό, είχαν αναλάβει να επιτίθενται κάθε φορά στα θύματά τους χτυπώντας τα και τραυματίζοντάς τα - ακόμη και σοβαρά όταν χρειαζόταν! Αλλος ένας ρόλος που υπήρχε στην εγκληματική οργάνωση ήταν αυτός του διαπραγματευτή, ο οποίος αναλάμβανε τις επαφές με τα υποψήφια θύματα, ενώ σκοπός του ήταν να αποκομίζει διάφορα χρηματικά ποσά. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος μιας νεαρής γυναίκας, η αποστολή της οποίας ήταν να κατοπτεύει τον χώρο της ληστείας, αλλά και να δημιουργεί αρχικά στα θύματα ένα αίσθημα φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης!

Ο... πελάτης από τη Φλώρινα που έψαχνε για λάστιχα και τα 5.500 € που έγιναν άφαντα

Ανάμεσα στις περιπτώσεις των ληστειών που αναφέρονται αναλυτικά μέσα στη δικογραφία, στοιχεία της οποίας φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η «Espresso», υπάρχουν κι εκείνες που τα μέλη της οργάνωσης (Ελληνες και Ρομά) με την τακτική που ακολουθούσαν είχαν το θράσος να κλείνουν ακόμη και ραντεβού στα θύματά τους προκειμένου να τα συναντήσουν από κοντά και να τα οδηγήσουν στα σημεία όπου μόνο εκείνα γνώριζαν, ώστε να αποτελειώσουν χωρίς φόβο το έργο τους. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση ενός 47χρονου από τη Φλώρινα, ο οποίος μέσω αγγελίας αναζητούσε οικονομικά λάστιχα για το πολυτελές αυτοκίνητό του. Ετσι τον περασμένο Φεβρουάριο δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από άτομο που του συστήθηκε ως «Βαγγέλης» και που τον διαβεβαίωνε πως είχε τα λάστιχα που ζητούσε σε τιμή οικονομικότερη από αυτή που έβρισκε στην αγορά. Ετσι ο 47χρονος, χωρίς να υποψιαστεί το παραμικρό, ταξίδεψε από τη Φλώρινα στην Αθήνα έχοντας μαζί του και το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ που του ζητούσε ο «Βαγγέλης» για την υποτιθέμενη -όπως αποδείχτηκε- αγορά.

Οπως περιγράφεται, στο σημείο του ραντεβού που είχαν δώσει το θύμα και ένας φίλος του, οι δράστες τούς ανέμεναν με ένα ΙΧΕ στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. Τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν σε χώρο όπου ήταν και η υπόλοιπη σπείρα. Οι δράστες με την απειλή αρχικά πιστολιού και στη συνέχεια με χρήση βίας τού αφαίρεσαν ένα τσαντάκι μέσα στο οποίο υπήρχε το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ. Στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο παθών προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων, περιοχή όπου είχε δοθεί το ραντεβού με τους δράστες, και μέσα από φωτογραφίες αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα το άτομο που του είχε συστηθεί ως «Βαγγέλης», ένα ακόμη, ως το άτομο που τους ανέμενε στο σημείο όπου τους οδήγησαν μαζί με τον φίλο του και όπου έγινε η ληστεία, αλλά κι εκείνον που τους απείλησε με το πιστόλι. Οπως εξήγησε ο 47χρονος, στο σημείο βρίσκονταν και άλλοι δράστες, χαρακτηριστικά των οποίων όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει.

Το ηχοσύστημα, η κλεμμένη μηχανή και ο «Κώστας»

Με τον ίδιο τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έδρασαν και στην περίπτωση ενός 26χρονου, ο οποίος για οικονομικούς λόγους πωλούσε μέσω αγγελίας το πανάκριβο ηχοσύστημά του σε άριστη κατάσταση, αντί μόλις 1.200 ευρώ. Στο σημείο όπου είχε δώσει το ραντεβού προκειμένου να δείξει και να πουλήσει στη συνέχεια το ηχοσύστημά του τον περίμεναν δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μέσα σε ένα αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε χώρο όπου τους περίμεναν τρία ακόμη άτομα. Μόλις το αυτοκίνητο σταμάτησε και χωρίς να χάσουν χρόνο, οι δράστες επιτέθηκαν στον παθόντα, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσουν σοβαρά στην περιοχή της κοιλιάς με κλοτσιές και μπουνιές και να τον ρίξουν στο έδαφος. Ως αποτέλεσμα της πράξης τους ήταν εκείνος να σταματήσει να μάχεται για την ιδιοκτησία του, εκείνοι να του αφαιρέσουν το ηχοσύστημα και να τραπούν σε φυγή. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, ο 26χρονος, αφού εξιστόρησε όλα όσα έζησε, στη συνέχεια αναγνώρισε μέσα από φωτογραφίες κάποιους από τους δράστες που πήραν μέρος στη ληστεία.

Ραντεβού με το θύμα τους έδωσαν οι δράστες και στην περίπτωση ενός 32χρονου άνδρα, ο οποίος προσπαθούσε να εντοπίσει τη μηχανή που του είχαν κλέψει άγνωστοι από την περιοχή του Χαϊδαρίου όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του. Κατά την αναζήτησή του συναντήθηκε με έναν νεαρό που του συστήθηκε ως «Κώστας», ο οποίος του είπε πως αντί του ποσού των 1.500 ευρώ θα του έβρισκε την κλεμμένη μοτοσικλέτα του. Μετά την ανωτέρω συνάντηση ο «Κώστας» οδήγησε τον παθόντα σε ερημική τοποθεσία, όπου εκεί εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα με πέντε άτομα τα οποία του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον χτυπάνε, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ και πανάκριβα κινητά τηλέφωνα. Μετά την κατάθεσή του οι αστυνομικοί τού έδειξαν φωτογραφίες των δραστών, από τις οποίες ο 32χρονος αναγνώρισε στα πρόσωπά τους τον άγνωστο «Κώστα», τον οδηγό του αυτοκινήτου, καθώς και τα άτομα που τον τραυμάτισαν στα πόδια και τα χέρια.

Περί εγκληματικών οργανώσεων

ΟΠΩΣ εξηγεί στην «Espresso» ο δικηγόρος Δημήτρης Βιδάκης, σύμφωνα με τον νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να υπάρξει εγκληματική οργάνωση πρέπει να πληρούνται τρία κριτήρια ή να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: η αριθμητική, η ποιοτική και η χρονική. Πιο αναλυτικά, για τη στοιχειοθέτηση του ποινικού αδικήματος της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης απαιτείται να συμπράξουν τρία τουλάχιστον άτομα, τα οποία να έχουν συναποφασίσει να διαπράττουν συγκεκριμένα αδικήματα, των οποίων η δράση πρέπει να έχει διάρκεια και οι μεταξύ τους σχέσεις να είναι στενές, ήτοι να υπάρχει «δομή». Από τα παραπάνω συνάγεται ότι για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης σε «εγκληματική», τα κριτήρια που θέτει ο νόμος είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και πολλάκις τέτοιου είδους κατηγορίες στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων καταπίπτουν, με απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Θάνος Μακρογαμβράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα