Μαγεία στον ουρανό από πεφταστέρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜαγεία στον ουρανό από πεφταστέριαΣάββατο, Αύγουστος 12, 2017 - 15:00

❱❱ Το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο της βροχής των διαττόντων Περσείδων απόψε το βράδυ

Μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο. Οπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ του Σαββάτου ως τα χαράματα της Κυριακής, στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας θα κορυφωθεί το μαγευτικό

αστρονομικό φαινόμενο της βροχής των διαττόντων Περσείδων.

Το φαινόμενο άρχισε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 24 Αυγούστου, όμως στις 12 του μήνα θα είναι η καλύτερη βραδιά για να στρέψουμε όλοι τα βλέμματα στον ουρανό και να το απολαύσουμε. Οσοι είναι ξύπνιοι θα έχουν την ευκαιρία -αν ο κατά τόπους ουρανός δεν έχει σύννεφα- να παρακολουθήσουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φτάσει τα 150 ως 160 μετέωρα ανά ώρα (συνήθως από 60 ως 100).

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, απ' όπου πήραν και το όνομά τους.

Τεράστια ουρά

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις ημέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη 109Ρ/Swift-Tuttle, η οποία είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο. Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει τα ονόματα), διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο 10 χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66.000.000 χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα