ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΕ «ΟΣΜΗ» ISIS

ΚΟΣΜΟΣΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΕ «ΟΣΜΗ» ISISΔευτέρα, Οκτώβριος 12, 2015 - 14:15

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση με τους τουλάχιστον 100 νεκρούς κρύβονται οι τζιχαντιστές

Το αίμα που χύθηκε στην πλατεία της Αγκυρας, το Σάββατο, σε μία από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί σε τουρκικό έδαφος, μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές Αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της ειρήνης, όπου κυριαρχούσε

το κουρδικό στοιχείο, «δείχνουν» το Ισλαμικό Κράτος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οπως τονίζεται από δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με τις επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές.



Το Ισλαμικό Κράτος, τον περασμένο μήνα, στο διαδικτυακό περιοδικό του Dabiq, έκανε επίθεση στην Τουρκία, γιατί θεωρεί ότι συνεργάζεται με τους «Δυτικούς σταυροφόρους».
Τους τζιχαντιστές θεωρεί πιο πιθανούς δράστες της επίθεσης και ο αναλυτής Ντάνιελ Νίσμαν του ομίλου Levantine, ο οποίος τονίζει στο CNN ότι το μέγεθος και ο συντονισμός των εκρήξεων είναι χαρακτηριστικά της δράσης τους. Οπως εξήγησε, αυτοί συνηθίζουν να στοχεύουν μειονότητες για να πυροδοτούν κοινωνική αναταραχή, αλλά και επειδή είναι ευκολότεροι στόχοι.



Η νέα τραγωδία, που αποδόθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κυβερνητικούς κύκλους σε δύο καμικάζι, εξαιτίας του τοξικού πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη γείτονα χώρα εν όψει των γενικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, αποτέλεσε σπίθα που πήγε να πυροδοτήσει νέα κοινωνική «πυρκαγιά», αφού, μετά την είδηση της επίθεσης, ξεκίνησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διαλύθηκαν αρκετές φορές με τη βία.


«Δολοφόνε Ερντογάν», «Δολοφόνοι αστυνομικοί» ήταν τα συνθήματα του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Σιχίγε αργά το βράδυ του Σαββάτου, για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών, αλλά εμποδίστηκε από τις Αρχές. Διοργανωτές αυτών των συγκεντρώσεων ήταν το κουρδικό κόμμα, που από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για 128 νεκρούς, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον επίσημο (που μιλά για 95 νεκρούς). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, το Σάββατο, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο η επίθεση να οργανώθηκε ακόμα και από το κουρδικό ΡΚΚ, καλούσε σε «αλληλεγγύη» και «αποφασιστικότητα», προκειμένου η απάντηση της Τουρκίας να αποδειχθεί πιο σημαντική από την τρομοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα