Με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό η Ένωση Συντακτών υποβάλλει 4 προτάσεις για στήριξη των ΜΜΕ

Μία πολύ θετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με στόχο τη στήριξη των δημοσιογράφων που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα στον έντυπο Τύπο.

Αντιλαμβανόμενα απόλυτα το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί στα ΜΜΕ, τα μέλη του Δ.Σ. της ένωσης απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, μαζί με συγκεκριμένα στοιχεία

που αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση του χώρου, προτείνοντας τέσσερα βασικά μέτρα, τα οποία, αν υιοθετηθούν, θα κρατήσουν ανοιχτά τα κλυδωνιζόμενα μέσα, με επαρκείς διασφαλίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων αλλά και την αξιοπιστία του Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην επιστολή:

1. Ζητάμε να καταργηθεί αμέσως το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών, και στη θέση του να θεσμοθετηθεί η επιδότηση της εργασίας. Εάν, μάλιστα, καταλήξει θετικά η συζήτηση, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, για επιδότηση της εργασίας, θα αντισταθμιστεί το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.

2. Καθίσταται περισσότερο επείγουσα από ποτέ η υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, τα οποία ελπίζουμε δεν θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Έχουν ήδη εξαγγελθεί πολλές φορές και από την πλευρά μας έχουμε ορίσει την εκπρόσωπό μας που θα στελεχώσει την ειδική γνωμοδοτική επιτροπή για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου. Υπενθυμίζουμε ότι η ενίσχυση του έντυπου Τύπου εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 15ετίας.

3. Ζητάμε την ισότιμη και διαφανή κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να στηριχθούν όλα τα μέσα ενημέρωσης και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν προς όφελος της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

4. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις παράτασης καταβολής του επιδόματος ανεργίας, και των εργαζομένων-ομήρων σε αφερέγγυες επιχειρήσεις.

Και καταλήγει η επιστολή της ΕΣΗΕΑ: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας κλυδωνίζονται. Η διαφημιστική δαπάνη έχει κατακρημνιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παρεμβάσεις που προτείνουμε είναι δόκιμες και αναγκαίες για την ανακούφιση του κλάδου, διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και θωρακίζουν ταυτόχρονα την πολυφωνία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα